I Mjölby vill den lokala SPF-föreningen hyra Kvarnparken för pubkväll. Det säger kommunen nej till.
Beroende på vad som har vägt tyngst i kommunens beslut så går det att bli mer eller mindre upprörd.
Om nekandet främst beror på att kommunen inte vet exakt hur lokalerna ska användas framöver, och därmed inte vill låsa in sig, så är beslutet förståeligt. Då är det inte mycket att orda om.
Men om pensionärsorganisationen behandlas väsentligt annorlunda jämfört med etablerade restauranger, som tidigare har fått hyra in sig och servera alkohol är det en helt annan sak.
Det går dock inte att bli helt klok på vilka överväganden som har varit avgörande. I Corren ger samhällsbyggnadschef Johan Cöster intryck av att det handlar om två saker. Dels att kommunen inte vet vad som ska ske med lokalerna. Dels att kommunen är restriktiv med alkohol i de egna lokalerna.
Det är klokt att tänka till kring formerna för alkoholservering. För många är det ett svårt missbruk, som inte bara tynger den drabbade utan alla närstående.
Samtidigt finns det i Sverige en historik av att vi slår över väl mycket åt det restriktiva hållet, och i synnerhet när det gäller äldre. Det finns alltför många exempel på hur äldre behandlas som barn, som inte vet sitt eget bästa.
På äldreboenden blir det ofta särskilt tydligt. Ofta får inte de boende dricka ett glas vin eller öl till maten.
Ett extremt exempel på överförmynderiet var när Gislaveds kommun för ett par år sedan stoppade läsk på äldreboendena. Och när en lokal handlare skänkte läsk till de äldre slängdes flaskorna av kommunen. Motiveringen? Att läsk inte tillför någon kvalitet för äldre, enligt kostchefen.
Samtidigt måste det få vara upp till vuxna människor vad de ska dricka till maten – till och med om det är något onyttigt.
Det här tar oss tillbaka till Mjölby. Ska kommunen äga Kvarnparken, denna plats för fest, så bör det tillåtas att det serveras alkohol där under ordnade former.
Så låt pensionärerna ta sig ett glas öl i Kvarnparken, Mjölby kommun. Det ska man unna vuxna människor.