Catarina Kärkkäinen: Unna dig att läsa

Bildning är den finaste gåva som du kan ge dig själv.

Bibliotekarien. Målning av Giuseppe Arcimboldo.

Bibliotekarien. Målning av Giuseppe Arcimboldo.

Foto: Arkiv

Politik2016-07-02 00:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

När senast var du tvungen att lägga ned boken som du läste för att under en stund begrunda vad du just hade lärt dig? När studsade tankarna först tumultartat för att sedan sakta ordnas i ett helt logiskt, men för dig tidigare obekant, samband? När senast kände du mödan av den intellektuella utmaningen förvandlas till lycka över din nyvunna kunskap?

Visst är det en tillfredsställande känsla, den att komma till nya insikter och vinna förståelse för nya sammanhang? Det handlar självfallet i någon mån om personliga preferenser, men det finns också någonting alldeles allmänmänskligt i detta sökande.

De allra flesta människor strävar efter kunskap och bildning. Med kunskap menar jag sann, rättfärdigad tro. Med bildning menar jag sådan kunskap som också integreras i och av en given människa. Eller som Leif Alsheimer uttryckte det i sin bok "Bildningsresan": "kunskaper som tillsammans och efter en individuell process skapar självinsikt hos och sammanhang för en människa, med andra ord hennes förmåga att söka, associera, jämföra, analysera, pröva, ifrågasätta, syntetisera och värdera".

Var det inte lite för länge sedan som denna process fick din odelade uppmärksamhet? Det var det åtminstone för mig. Sociala medier och multitasking kommer lätt emellan. Att ha tillgång till all världens information bara några knapptryck bort är givetvis en fantastisk möjlighet som vi bör värna. Det betyder däremot inte att det oupphörliga informationsflödet är odelat positivt. Många gånger leder den stora genomströmningen till att vår koncentration blir splittrad och att vi betraktar allt med ett halvt öga. De snabba kasten gör vägen från information till kunskap till bildning lång – och en bok till ett större projekt än vad den egentligen är.

Samtidigt är bildning minst lika viktigt i dag som tidigare. Tillgång till all världens information innebär även tillgång till all världens desinformation. Makthavare världen över – inte minst Putin i Ryssland – använder postmodernistisk dekonstruktion som ett verktyg i sin propagandamaskin och krigföring. Utan grundläggande bildning är det lätt hänt att deras lögner blir våra sanningar.

Vår föränderliga arbetsmarknad kräver också bildning. Dagens jobb ser inte ut som gårdagens och speglar inte heller morgondagens. Denna ständiga utveckling fordrar mångsidighet och breda kunskaper av den som vill hänga med.

Det främsta skälet för bildning är kanske dock det helt individuella. Den personliga utveckling som det innebär att läsa böcker, öka sin kunskap, nå nya insikter och vinna förståelse för nya sammanhang ger livet kvalitet. Kunskap om samhället, individen, världen och historien bidrar till trygghet och självkänsla. En stilla stund med en bra bok ger både själslig och kroppslig energi.

Det är sommar nu. Förhoppningsvis betyder det också lite ledig tid. Unna dig att ta en paus från bruset, djupdyka ned i en intressant bok och hänge dig helt åt dina tankar och insikter. Det är den finaste gåva som du kan ge dig själv.