Christian Dahlgren: Orimligt bussbeslut?

Hög tid för diskussion om landsbygdens villkor.

Landsbygdstrafik. Vad får busslinjerna kosta?

Landsbygdstrafik. Vad får busslinjerna kosta?

Foto: Åke Karlsson

Politik2016-09-15 18:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Närmare 30 landsbygdslinjer har upphört och flera andra har fått ett minskat antal turer. Det är inte konstigt att många boende utanför tätorten är besvikna och arga över detta tuffa bussbeslut från makthavarna i Region Östergötland.

Ännu en oroande neddragning av samhällsservicen. Butiker försvinner, postutdelningen försämras, et cetera. Och så nu detta slag mot kollektivtrafiken.

Vad hände med parollen om att hela landet ska leva? Är det bara en politisk floskel? Den aktuella "stora bussmassakern" är ett utmärkt tillfälle till debatt kring just detta. Låt "pamparna" förklara sig!

Vilket också Göran Gunnarsson (C), ordförande i Region Östergötlands trafik- och samhällsplaneringsnämnd har gjort. Därtill på ett tydligt, öppet sätt i tidningar, på sociala medier, och vid landsbygdsträffar som i Björkfors tidigare under veckan.

Han har lagt fakta på bordet och redovisat grunderna för regionens ställningstagande, som för linje 666 mellan Fornåsa och Mantorp. Tre turer varje dag. Genomsnittligt antal påstigande per tur: 1,2 personer. Summa biljettintäkter under ett år: 9485 kronor. Årlig trafikkostnad: 587 802 kronor.

Även med den bästa vilja i världen är det faktiskt svårt att se hur en sådan busslinje (det finns flera liknande exempel) kan anses försvarbar.

Således vore det knappast korrekt att anklaga de styrande i Region Östergötland för någon slags nonchalant landsbygdsfientlighet. Skattekollektivets resurser är inte oändliga. Våra förtroendevalda har en skyldighet gentemot sina uppdragsgivare - väljarna - att göra prioriteringar och avvägningar, det är ett bistert faktum.

Förutsättningarna att bo landsbygden är också oundvikligen annorlunda än att bo i en stad. Är inte det själva poängen med att välja att leva på landet eller i tätorten?

Den heta diskussionen kring nedskärningen av busslinjerna bottnar nog till icke ringa grad i en generell känsla av att landsbygden missgynnas, den känslan ska respekteras och tas på allvar.

En god början är att klargöra en rimlig ansvarsfördelning mellan civilsamhället och den offentliga sfären gällande landsbygdsvillkoren. Det hedrar Göran Gunnarsson att han med utgångspunkt från kollektivtrafiken är inne på det spåret, samtidigt som han bidrar med konstruktiva förslag och är villig till en rak medborgardialog i frågan.

Så låt oss alla intresserade ta den kastade handsken i ett fortsatt engagerat samtal.