Gärna svarade hon via mail med foto från en hemsida, där man med några knapptryck kan få hem, med posten, likadana coola träningskläder som jag sedan bar med mig över Atlanten. Nåväl, att ge bort är alltid roligt, och jag gillar att shoppa på resor!
Upplevelsen att handla och att komma hem med något speciellt har dock till stora delar försvunnit. Förr var de globala kedjorna inte lika starka, näthandel var mestadels nationell postorderförsäljning från kataloger och frakten dyrare. Och nyheter kom bara till de stora huvudstäderna, med stort kundunderlag.
Idag är den fysiska handeln till stora delar likadan vart än man åker, även om shoppingcentrumen är mycket större i USA! När jag i slutet av 90-talet reste i Östeuropa var det roligt att komma hem med handsnidade leksaker eller fantasifulla, lokalt tillverkade hantverksprodukter. Något decennium senare var leksakerna samma som hemma och hantverksprodukterna förpassade till marknader. En form av likriktning sker i tider av globalisering, vi hittar överallt nästan samma saker – i vart fall i västvärlden.
Resandet ökar och med det vårt intresse av att äta och prova lokala produkter. Kanske som en motvikt till masskonsumtionen av prylar och produkter. Bondens marknad och liknande finns inte bara under festivaler utan är ofta ett stående inslag i vettiga stadsmiljöer. Olika typer av konst och hantverk frodas, härliga fysiska minnen att ta med hem om man vill och kan.
Och framgångsrika städer ser och är väldigt olika – annars vore de ju inte speciella och mytomspunna.
Jag tror vi alla uppskattar att uppleva det unika och känna det äkta. Jag älskar platser med stark identitet. På denna resa var jag i nordvästra USA, i en liten stad alltjämt präglad av inflyttade skandinaver från vår tids stora utvandring, fylld av norska flaggor, svensk mat, vikingasymboler och skandinaviska affärer och varor. Ett genomgående tema, inte påklistrat först och främst av kommersiella skäl utan som behållits och utvecklats år efter år tack vare ortens och dess medborgares ursprung och intresse.
Nya generationer vårdar det kulturella arvet, med midsommarfirande och lutfiskhelger inför julen. Den lilla staden har unika butiker, coola restauranger och en levande fikakultur. Utanför stadskärna finns det stora bullriga shoppingcentrumet, med stordriften och anonymiteten där de globala jättarna regerar.
Och de är nog här för att stanna, med svenska varumärken som håller sig väl framme. Som svensk blir jag glad av att höra barnfamiljen i USA hylla HM:s attityd och utbud. Alla känner IKEA och vet vad det står för. Köttbullarna i restaurangen är inte bara en gimmick utan en del av ursprunget - och varumärkesbyggandet. Människor uppfattar produkternas värde och kan trots att företaget är ett av de mest globala man kan tänka sig uppskatta de grundläggande värderingarna.
Så det är både och. Samtidigt som vi blir mer globalt uppkopplade och sammanlänkade blir ursprung, det lokala och det unika allt viktigare. För mångfalden och för sammanhang, för kreativitet och utveckling. Och maten illustrerar det mycket väl.