Gunilla Carlsson: Vaccin är livsviktigt

Jämte tillgång till rent vatten och mat är vacciner det som möjliggjort att allt fler barn i hela världen nu överlever sin femårsdag.

Vaccin. Skydd mot smittsamma sjukdomar är en global överlevnadsfråga.

Vaccin. Skydd mot smittsamma sjukdomar är en global överlevnadsfråga.

Foto: TT

Politik2018-02-13 17:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

För några veckor sedan hade Corren en bra artikel om hur smittkoppor har utrotats och att världen nu möjligtvis snart kan ”dödförklara” polio. Detta tack vare vaccination, som skapar skydd hos den enskilde och då spridning stoppas genom att hela befolkningen har fullgott skydd.

Detta räddar liv, hindrar lidande och sjukvårdens resurser kan inriktas på annat. Jämte tillgång till rent vatten och mat är vacciner det som möjliggjort att allt fler barn i hela världen nu överlever sin femårsdag. Det är viktigt att se detta som ett lokalt måste, och en global nödvändighet. Mikroorganismer känner inte av nationsgränser, i dessa tider av globalisering är ingen del av världen helt säker för en smittsam sjukdom förrän alla delar är det.

Under de senaste åren har jag verkat inom Gavi, den Globala Vaccinations Alliansen. Gavi bildades av bland annat Sverige och Norge, tillsammans med Bill och Melinda Gates stiftelse, UNICEF och partners inom vaccinationsindustrin, i januari 2000. Vaccinationsprogram är ett gott exempel på att biståndsinsatser har gjort skillnad.

Under femton år har Gavi, i samarbete med låg-och medelinkomstländer och med stöd från samarbetspartners, sett till att totalt 640 miljoner barn fått tillgång till grundläggande vaccination och möjliggjort att uppskattningsvis nio miljoner barns liv kunnat räddas.

Den modell som Gavi skapade innebar inte bara tillgång till vacciner utan också kunskapsöverföring. Alla länder som får stöd av Gavis finansieringsmekanism betalar en del av kostnaden för vaccinerna själva. När länderna blir rikare ökar landets egna investering i vacciner och till slut kan de bekosta sina egna vaccinationsprogram. Möjligheten till långsiktig förutsägbar finansiering för vaccinationer kopplat till den växande efterfrågan har även reducerat priserna för vaccinupphandlingar.

För åren 2016-2020 räknar vi med att ytterligare 300 miljoner barn får tillgång till livsviktiga vacciner, som gör att fler överlever när smittsamma sjukdomar stoppas. Sjukdomar som tuberkulos, mässling, smittsam diarré, hjärnhinneinflammation men även livmoderhalscancer bekämpas.

Jag har varit styrelseledamot i Gavi de senaste åren och är nu vice ordförande. Att få förbättra en organisations styrning och effektivitet, där våra skattepengar (Sverige bidrar med cirka 400 miljoner kronor/år) gör nytta är givande. Jag har rest till Myanmar, Elfenbenskusten och Laos och kunnat se hur fungerande rutiner och vacciner är fundamentalt viktig del i ländernas hälsovård.

Med styrelsekollegor från i princip all världens hörn, många av dem aktiva hälsoministrar, har jag fått ökad insikt om hur olika förutsättningar kan vara, men hur lika vi alla är när det gäller värdet av god hälsa.

Nu lämnar jag denna post för att på torsdag tillträda som biträdande chef för FN-organet UNAIDS. Även där väntar uppgifter kring organisation och samordning. HIV-epidemien är alls inte över, alltjämt smittas lika många individer som för tio år sedan (knappt två miljoner människor). Men dagens effektivare och skonsammare bromsmediciner, som idag når cirka 21 miljoner människor, medför förbättrad överlevnad. Och hoppet lever att kunna hitta ett verksamt vaccin.

Så mitt engagemang för globala hälsofrågor – och skrivandet i Corren – fortsätter!