Mathias Sundin: Går det åt helvete?

Håller världen på att gå åt helvete? Det har flera personer frågat sig i sommar.

Inte representativ. Dödens triumf av Pieter Bruegel den äldre speglar knappast tillståndet i världen.

Inte representativ. Dödens triumf av Pieter Bruegel den äldre speglar knappast tillståndet i världen.

Foto: Arkiv

Politik2016-08-30 16:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Terrordåd i Nice, statskupp i Turkiet, fortsatt blodigt krig i Syrien, Donald Trump i USA. Mitt svar trots denna lista, som lätt kan göras längre, är ändå ett tydligt nej. Världen håller inte på att gå åt helvete. Tvärtom, faktiskt.

Om vi börjar med att titta på de stora, långsiktiga trenderna i världen är de väldigt positiva. Andelen människor som lever i fattigdom i världen gick nyligen för första gången under tio procent. I början av 90-talet var över en tredjedel av alla människor på jorden fattiga. Mellan 1990 och 2000 dog cirka 1,3 miljoner människor i väpnade konflikter.

De kommande tio åren sjönk antalet till cirka 350 000 personer och även om vi räknar ända fram till 2015 så når vi bara drygt halvvägs till 1990-talets siffror. Antalet dödade i Syrien minskade förra året, jämfört med 2014, tro det eller ej.

Terrorismen i Europa då, den har väl ökat? Ja, 2015 var det värsta året sedan 2004 med cirka 175 dödade. Den långsiktiga trenden är dock positiv. På 1970-talet dödades cirka 2600 människor i terrorattacker i Europa, på 90-talet hade det sjunkit till knappt 1000 personer och de första tio år av 2000-talet såg vi drygt 400 dödade. På 10-talet har hittills cirka 300 personer dödats.

När jag föddes, 1978, levde 1,5 miljarder människor i demokratier. När jag fyllde 30 år, 2008, var det nästan 3,5 miljarder.

Johan Norbergs nya bok, Progress, beskriver detta på ett utmärkt sätt.

Nu kan vi inte ens gnälla längre på att ungarna sitter still och spelar dataspel istället för att vara ute och leka. Nu tjatar de på sina föräldrar för att få gå ut och jaga Pokémons.

Vad som gör mig mest övertygad om att världen inte går åt helvete är emellertid inte historien, utan framtiden. Den digitala revolutionen gör att alla människor på jorden håller på att kopplas ihop. Mänskligheten blir smartare ju fler hjärnor vi får tillgång till. Fler hjärnor ger fler idéer och fler idéer möts och har sex och bildar ännu fler idéer, som författaren Matt Ridley uttrycker det. Takten på utvecklingen kommer accelerera. Ju snabbare det går, desto snabbare kommer det gå, skulle man kunna säga.

Den sammankopplade världen innebär redan idag enorma möjligheter, och jag menar verkligen enorma. Lär du dig engelska och att programmera, kan du med en dator för 2500 kronor och en internetuppkoppling bygga en programvara som kan nå tre miljarder människor, utan att investera miljardbelopp och bygga kontor i flera länder. Det går att göra från en lägenhet i Skänninge. Tror du mig inte? Minecraft byggdes av Markus Persson som växte upp med en fattig, ensamstående mamma i Edsbyn. Nu bor Notch, som han kallas, i mångmiljonvilla i Beverly Hills och har nyss köpt ett eget jetflygplan.

Vi står i början av den digitala revolutionen. Våra barnbarn kommer avundsjukt undra hur det var då i början. Då möjligheterna var så stora. Då det fanns så mycket ogjort.