Stefan Fölster: Goda nyheter om äldre

Det är svårt att skaka av sig gamla sanningar. Särskilt om gamla.

Solig ålderdom. Pensionärslivet blir bara bättre.

Solig ålderdom. Pensionärslivet blir bara bättre.

Foto: Fotograf saknas!

Politik2016-09-07 17:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

På 1970- och 1980-talen var en stor andel av äldre fattigpensionärer. Så sent som i slutet på 1980-talet saknade fortfarande flera hundra el eller rinnande vatten i huset. Prognosen var att Sverige skulle få allt mindre råd med det ökande antalet pensionärer som hade en knapp pension och en dyster omsorg att se fram emot.

Undersökningar visade på äldres sjukdomar, depressioner, och alkoholberoende. Möjligen kunde en blivande äldre trösta sig med Maurice Chevaliers ord "att bli äldre är inte så illa om man betänker alternativet".

Verkligheten har blivit en helt annan. Visserligen finns äldre som har det tufft, men betydligt färre räknas som fattiga. En inkomst runt fattigdomsstrecket ger dessutom dubbelt så hög köpkraft som på 1980-talet.

Pensionärer mår enligt egen utsago bäst av alla. I en av de största undersökningarna i Norden beskriver drygt 4 av 5 av personerna över 65 år sig själva som mycket eller ganska lyckliga. Inte ens en tiondel säger sig vara ganska eller mycket olyckliga. Tre gånger så många av de yngre säger sig vara ganska eller mycket olyckliga.

Åldrandets oväntade solsida sträcker sig också till dem som ännu inte har nått pensionsåldern, men är på god väg. Visserligen har kvinnor i åldersgruppen 50-64 år har en relativt hög stressnivå. Men överlag visar undersökningen att man har roligare på jobbet, får mer uppskattning och trivs bättre med sina kollegor jämfört med sina yngre kollegor. Även arbetslivet blir alltså i snitt bättre ju närmare pensionsåldern man kommer.

Sjukvårdens kvalitet är viktigare ju äldre man blir, och det finns stora förbättringsmöjligheter. Men de flesta svenskar har fel, som tror att sjukvården har blivit sämre. Enligt alla objektiva mått har den blivit avsevärt mycket bättre de senaste tjugo åren. Också äldreomsorg är för det mesta bättre än dess rykte. Dagens Nyheters artiklar om Carema har med råge avslöjats som en tidningsanka.

Det största lyftet för äldre kommer dock ur kombinationen av längre livslängd och bättre pensioner. När Folkpensionen infördes dog svenskar i snitt samma år som man blev berättigad till pensionen. Idag har vi en väntad livslängd på 20 år efter att man får börja dra pension. Många nyblivna pensionärer är dessutom friska och fulla av energi. Pensionen är i praktiken en medborgarlön.

Och det slutar inte där. Under de kommande trettio år kan man räkna med att den väntade livslängden ökar ytterligare 10 år, till över 90. Samtidigt kan pensionen mycket väl fördubblas i reala termer. Även om pensionsåldern höjs något, blir ålderdomen för många en tid att utvecklas och skapa snarare än att vissna och vänta på döden.

Oscar Wilde skrev framsynt att ålderdomens tragedi inte är att man är gammal, utan att man är ung. I vår kommande nya bok ”Lyckad Ålderdom”, visar vi hur äldre under de kommande decennierna har chansen att återerövra en skapande och respekterad roll i samhällslivet.