Könshormonet testosteron är för män vad östrogen är för kvinnor.

Nödvändigt för mycket, inte bara för sexlivet. Men där kvinnors östrogennivåer sjunker framåt femtioårsåldern, och definitivt sätter punkt för den fertila delen av livet, så har män kvar fortplantningsförmågan livet ut. Någon inbyggd "deadline" för testiklarnas förmåga att bilda könshormon eller könsceller finns inte.

Så alla jämlikhetssträvande till trots, något klimakterium liknande kvinnors kan man inte tala om när det handlar om män.

Män kan - åtminstone i teorin - bli fäder tills de stupar på sin post högt upp i ålder.

Därmed inte sagt att det är lätt. Fertiliteten försämras trots allt med åren.

Det är kommunikationen mellan hypofysen och testiklarna som inte längre fungerar så friktionsfritt som mannen möjligen skulle önska. Dessutom minskar testosteronbildningen i testiklarna när en man blir lite till åren kommen, förklarar Anna-Clara Spetz Holm, gynekolog och forskare, som också doktorerat i ämnet.

- En del män kan säkert bli pappor när de är åttio, men långt ifrån alla, säger hon.

Med detta sagt kan man ändå konstatera att män drabbas av vallningar och svettningar om nivån på testosteron sjunker, precis som kvinnor drabbas när östrogennivåerna sjunker. Riktigt varför det blir så för män, har vetenskapen ingen förklaring till än. Men man gissar att det handlar om samma instabilitet i kroppens "termostat" som hos kvinnor.

Men det tillståndet - så länge det inte handlar om män som behandlas för prostatacancer - är trots allt inte särskilt vanligt.

Enligt en engelsk studie på 3 400 män i åldrarna 40 till 79 år visade det sig att bara två procent uppvisade symptom som direkt kunde knytas till låga nivåer av testosteron. Men symptomen var inte alls de man kanske tänker på i första hand, som prestationen i sänghalmen.

Nej det vara snarare mera diffusa problem som nedstämdhet och dålig fysisk ork som forskarna såg hängde ihop med låg testosteronnivå.

Något de flesta män förmodligen inte söker inte hjälp för, tror Anna-Clara Spetz Holm.

Söker män handlar det oftast om problem med sexlusten, svårighet att få stånd eller att de är på väg att bli impotenta.

Men sådana problem kan, enligt Anna-Clara Spetz Holm, lika gärna orsakas av sjukdomar som diabetes, eller problem i kärl och hjärta och behöver inte automatiskt bero på låga testosteronnivåer.

Män har all anledning att söka hjälp om de känner sig håglösa, energilösa och har svårt att koncentrera sig, känner sig lite ledsna och kanske har en försämrad erektion, tycker hon.

Låg testosteronnivå är nämligen inte bra för hälsan i allmänhet - precis som för hög inte heller är bra - och det verkar finnas en ökad risk att drabbas av diabetes eller hjärt- och kärlsjukdomar.

Ett gott råd för en frisk man är att se upp med gubbmagen som så sakteliga smyger sig på. Övervikt och annan sjukdom är faktiskt de vanligaste orsakerna till att män får lågt testosteron eftersom testosteron omvandlas till östrogen i fettvävnaden. På samma sätt har forskarna sett att testosteronet stiger om mannen minskar i vikt.

Så du man, håll dej frisk, någorlunda normalviktig och sätt av lite tid för motion så ökar chanserna att testosteronet ska stå dig bi i alla dina dagar.