Fem av bidragen som tävlar i Linköping på lördag framförs av debutanter. Men här handlar det knappast om några dunungar. De flesta av de tävlande i Melodifestivalens tredje deltävling har gedigen scenvana.

Det gäller till exempel Linda Sundblad, före detta sångerska i Lambretta, som har flera solohittar bakom sig. Och Sara Lumholdt, som i många år var en av medlemmarna i A-Teens.

Saades konkurrent

Men när Eric Saade, som är en av storfavoriterna i Linköping, ska utnämna sin värsta konkurrent blir det en helt annan artist.

För de flesta är Sara Varga den mest okända av deltagarna i Linköping. Men det ryktas att hennes låt "Spring för livet" handlar om ett starkt ämne och därför kommer att dra uppmärksamhet till sig.

En annan lite mer anonym deltagare är Simon Forsberg som tävlar med Fredrik Kempes låt "Tid att andas". Den minnesgode kommer förmodligen ihåg honom från Bert Karlssons talangsåpa "Fame factory", där han medverkade i den andra omgången. Under åren som gått sedan dess har han bland annat tävlat på elitnivå i friidrott och utnämnts till Mr Gay Sweden.

Shirleys änglar

Mest rutinerad i sammanhanget är Shirley Clamp som tävlar för femte gången. 2009 slutade hon på sista plats i sin deltävling, men i år hoppas hon på en bättre placering, med hjälp av "änglarna" Vera Prada och Jessica Marberger. Under namnet Shirley's Angels sjunger de "I thought it was forever".

Vad är det som gör att artisterna återkommer år efter år - trots att segrarna uteblir? Förra året sade Eric Saade bestämt att Melodifestivalen var en engångsgrej för hans del.