I Östergötland har villapriserna sjunkit med 1 procent det senaste kvartalet. Mest sjönk de i Mjölby, 4 procent, följt av Motala 2 och Norrköping 1. I Linköping steg priserna med 1 procent; i övriga östgötakommuner gjordes för få affärer för att Svensk Mäklarstatistik ska lämna ut några procenttal.

I genomsnitt är de östgötska villorna nu nere i samma prisnivå som för ett år sedan. I riket som helhet har huspriserna gått upp 2 procent under samma tid.

Östergötlands bostadsrätter blev 2 procent dyrare det senaste kvartalet och på ett år har de stigit med 7 procent. Det svenska snittpriset har sjunkit med 3 procent senaste kvartalet och med 5 procent på ett år.

Prisfallet tidigare i vinter, i framför allt Stockholm, verkar ha kommit av sig. Men det finns de som tror på ett rejält ras, bland dem professorn i fastighetsekonomi Hans Lind. Så här sade han till SVT tidigare i veckan:

– Dagens priser på bostäder är absurt höga och bör falla med 50 procent för att hamna på en rimlig nivå.

Det gjordes ovanligt många bostadsaffärer i februari. Anledningen tros vara de hårdare amorteringskraven som infördes 1 mars.

– Folk har helt enkelt velat genomföra sina köp före införandet, säger Per-Arne Sandegren på Svensk Mäklarstatistik.

Enligt de nya reglerna ska ett lån, som överstiger 4,5 gånger hushållets inkomster före skatt, amorteras med ytterligare en procent. Med de tidigare kraven innebär det att man nu kan vara skyldig att amortera tre procent av lånet varje år.