Det säger Erik Hellmén, universitetsadjunkt i Idrott och hälsa vid Örebro universitet.

Han har, i studien som kopplar samman hälsa och träning, gjort dieten till gruppen som tränade styrketräning. En diet med bra mat för hälsa och träning.

– Generellt sett visar det sig att de över 60–65 år har bra matvanor.

Allt längre upp i åren förändras vår smak och aptit och det kan bli svårt att få i sig tillräckligt med energi och viktiga näringsämnen.

– Behovet av D-vitamin och protein ökar i och med att muskelmassan minskar med åldern. Protein är viktigt för att underhålla och bygga upp vår muskulatur, särskilt i kombination med träning.

Mer protein betyder inte att man måste äta mer kött. Gott om protein finns exempelvis i baljväxter och linser.

Den som tränar behöver också lite mer energi. 
– Kolhydrater är särskilt viktiga, de ger bränsle till musklerna så att vi orkar träna mer och återhämtar oss bättre. Välj bra kolhydrater, sådana som ger tuggmotstånd. Frukt, fullkorn, grönsaker.

All träning är nedbrytande för kroppen. Ät därför gärna lite lättsmält mat som ägg, yoghurt och banan, 45–90 minuter före ett pass. Tränar du med tom mage ökar nedbrytningen av muskelmassan.

Och efter träningen?
–Tränar du varje dag är det viktigt med återhämtning men annars hinner du duscha, åka hem  och laga en måltid. Det räcker att äta något inom en ungefär en timme efter träningen.

Eia Persson