Det blåser snålt över slätten kring Vårdsberg strax öster om Linköping. Huttrande, och med axlarna uppdragna till öronen rusar vi upp för ståltrappan till Marias hälsostuga. Väl inne går luften ur ­– på ett mycket skönt sätt.

Vi andas ut. Levande ljus, behaglig doft av – något lugnande. Varmt och skönt.

– Jag har hällt upp lite Vata-te, säger Maria och visar in till ett bord.

Artikelbild

| Tillbaka. Löpningen passar i Marias liv igen. När hon mådde som sämst behövde hon lugnare träningsformer.

Det doftar och smakar så sött att det känns som om hon hällt i flera skedar med socker.

– Inte alls, det är nejlika och fänkål. Helt naturligt, säger hon.

Vata visar sig passa för en personlighetstyp som är lättsam, pratsam, kreativ och flexibel. Han eller hon mår bra av att sova och äta varm mat, på regelbundna tider.

– Jag har en hel del vata i mig, säger Maria. Jag har aldrig känt mig lugn och mätt av att äta en sallad till exempel. Men jag har också delar av pitta.

Artikelbild

| ”Det var först när jag själv började må bra som jag kunde hjälpa andra, säger Maria Petri.

Som i sin tur är en personlighetstyp som har stark drivkraft och vilja, som gärna söker utmaningar men som tenderar att pressa sig själv lite för hårt.

Ja, det var just det.

Artikelbild

För åtta år sedan ungefär tappade Maria glädjen i tillvaron. Hon hade utbildat sig till civilekonom och jobbade med rekrytering på ett företag i Linköping.

– Plötsligt var inte hjärtat med längre. Det var för mycket krav och för lite passion, jag började tvivla på att jag valt rätt.

Vid sidan om arbetet var Maria ledare på Friskis & svettis och ägnade mycket tid åt egen löpträning.

– Men inte ens det var roligt länge, säger hon.

Hon tog time out från jobbet och kom av en slump i kontakt med yoga.

– Jag hade hört mycket gott om det och beslöt att gå en sommarkurs i Vindeln utanför Umeå. Bara att komma dit till den vackra naturen gav lugn och ro för själen.

Yogan var nog bra, men Maria fick kämpa lite i början.

– Jag var beredd att testa allt som kunde få mig att må bra igen, men att sitta stilla på en matta kändes väldigt provocerande. Jag är ju van att vara i farten hela tiden. Det tog tid innan jag vande mig.

Nu, åtta år senare, har Maria gått åtskilliga kurser och bland annat utbildat sig till instruktör i kundaliniyoga. Det är kraftfull form, enkel att ta till sig.

– Det blev en aktivitet för mig där jag inte förväntades prestera. En väg tillbaka helt enkelt.

Nästa steg för Maria blev ayurveda – läran om livet.

– Det är en mångtusenårig livsfilosofi som hämtar kunskap ur naturen, säger hon. Jag läste i Luleå och nu är jag certifierad rådgivare och kan hjälpa andra att förstå sin personlighetstyp bättre. Jag skräddarsyr en plan som innehåller kosthållning, motionsval och livsstil för just den personen. Det är så hela människan mår bra – kropp och själ hänger ihop.

– Alla är ju olika, och grunden till allting här i livet är att lära känna sig själv. Det var ju först när jag själv började må bra som jag kunde hjälpa andra.

I dag mår Maria gott. Hon driver egna företaget ”Marias hälsostuga” i Vårdsberg och håller kurser i yoga. Därtill leder hon B.A.B.Y Network i Linköping. Det är en nationell rörelse där tjejer i alla åldrar träffas och peppar varandra att springa tillsammans.

– Jag mår fantastiskt i dag och jag är glad att jag har varit med om hela den här resan. Jag ser mig själv på ett helt annat sätt nu. Klart att tillvaron går upp och ner, men nu vet jag hur jag ska göra för att hitta balansen igen. Jag känner mig själv, vet vad jag behöver och kan hantera livet på ett bra sätt.