Det har drygt två tusen bilister fått erfara under de snart två veckor som övervakningen pågått.

Trafikverket har i samarbete med polisen satt upp kameror i Tullrondellen (vid Stångån), i Nygårdsrondellen (vid Biltema) och i Gumpekullarondellen (vägen mot Ekängen).

Syftet är att övervaka hur bilisterna följer lagen som säger att körriktningsvisare ska användas när man svänger höger ur rondellen. Något som många bilister slarvar med.

Och slarvet kan få dramatiska konsekvenser, vittnar trafikpolisen Thomas Persson om:

- Risken att bli påkörd är mycket stor. En krock i de här hastigheterna innebär inte bara en förstörd bil utan också ofta personskador, säger han.

Bot skickas hem

Linköping är en av tre försöksstäder i landet där trafiken i rondeller övervakas med hjälp av kameror. Teknik bygger på samma princip som övervakning av hastigheten utmed våra vägar. Allt styrs från Rikspolisstyrelsens central i Kiruna.

En bild på bilisten som svänger utan att blinka tas av kameran, föraren identifieras och en bot skickas hem per post.

I dagarna får de första bilisterna sina böter hem i brevlådan. Och för många kan det bli en obehaglig överraskning. Bötesbeloppet är 2 500 kronor:

- Det här är en trafikregel som alla ska känna till men som många struntar i. Det är dags att ta i med hårdhandskarna, säger Thomas Persson.

Snart i hela landet?

Att straffavgiften är så pass hög beror på att bötesbeloppen för två trafikförseelser slagits samman, nämligen att inte iaktta väjningsplikt och att inte blinka vid sväng.

Även Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, NTF, är positiv till kameror:

- Allt som kan göras för att minska skadorna i trafiken är bra, säger Lage Sjökvist på NTF i Östergötland.

Om försöket i Linköping, Västerås och Växjö slår väl ut kommer kameraövervakning att införas vid rondeller i hela landet. En utvärdering sker senare i höst.

HAR DU BLIVIT FILMAD? Gå in på Rikspolisstyrelsens speciella hemsida och logga in med bilens registreringsnummer.