– Man slipper mygg och knott. Det är bekvämt att plocka så man fyller hinken ganska snabbt, tycker Kristina Riddarström som plockar odlade blåbär för första gången.

Men du missar ju naturupplevelsen.

– Den kan jag få när jag plockar svamp.

Artikelbild

| Kristina Riddarström står bekvämt och plockar. Dottern Linn och Siv Andersson jobbar lägre.

De odlade blåbär Kristina plockar finns på Skedevi gård, någon halvmil från Österstad.

De som växer där är så kallade amerikanska blåbär som växer på buskar som blir mellan en och två meter höga. Bären är större än vanliga skogsblåbär. Smaken varierar mellan sorterna.

Av de sorter som reportern provade smakade Reka väldigt snarlikt skogsblåbär medan Duke var lite sötare.

2019 är tredje året som odlarna Anton Pettersson och Elin Berg kan skörda sina blåbär.

Artikelbild

| Blåbärsodlarna på Skedevi gård, Elin Berg och Anton Pettersson har fått fram många bär i år.

– I år är nog första riktiga skördeåret. Och det ska förhoppningsvis bli bättre och bättre, buskarna fortsätter att växa tills de är åtta år, berättar Anton.

Tidigare har man bara erbjudit självplock vid ett par tillfällen per säsong. I år ska det bli fler gånger.

Artikelbild

| Så här går det till.

– Det finns ju fler bär att plocka nu när buskarna vuxit, säger Anton.

Många bär plockas av Elin och ungdomarna Allie Pettersson och Hjalmar Tiljö för att säljas via Skedevis gårdsbutik.

Levererar ni bär till livsmedelsbutiker också?

– Vi har inte gjort det än, men funderar på att börja med det.

Elin och Anton tror att säsongen för deras odlade blåbär ska räcka till mitten av augusti.

Hur stor skörden kan bli totalt är svårt att sia om, menar Elin.

– Vi har inte hållit på med det här så länge och buskarna är inte fullvuxna än.