Ja, i alla fall om det är vinterväglag. Från och med den 1 december till och med den 31 mars säger lagen att du som bilist måste ha vinterdäcken på om det råder vinterväglag när du ska ge dig ut i trafiken.

Vad som uppfattas med vinterväglag kan säkert variera från person till person, men enligt polisen är väglaget att betrakta som vinterväglag om det är snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägbanan. Detta gäller även vägrenen. Blir du i ett sådant väglag ertappad med att inte ha vinterdäcken kan polisen kräva att du betalar 1200 kronor i böter.

Men det räcker inte med att vinterdäcken är på. Det finns andra saker att ta hänsyn till. Du måste till exempel se till att du bara har en sorts däck på bilen. Dubbdäck och odubbade friktionsdäck klassas, enligt polisen, båda som vinterdäck, men alla fyra däck på ditt fordon måste vara av samma modell. Däcktypen spelar också roll om du ska ha en släpvagn påkopplad. I en sådan situation måste släpvagnen vara försedd med dubbdäck om dragfordonet har den typen av däck.

Mönsterdjupet är också något som spelar roll när du ger dig ut i trafiken. För fordon med en totalvikt upp till och med 3,5 ton gäller mönsterdjupet tre millimeter. Detta gäller även släpvagnar som dras av sådana fordon.

För fordon med en totaltvikt över 3,5 ton krävs ett mönsterdjup på fem millimeter.

Slutligen: Tänk på vilket däck som sitter var. De däck som har störst mönsterdjup eller bäst dubbar bör sitta bak, förklarar polisen på sin hemsida.

Viill du redan nu planera för när du kan byta tillbaka till sommardäck? Skriv upp 1 april i din almanacka. Kravet på vinterdäck upphör den 31 mars.