-- Att bygga något från ax till limpa ger en omedelbar behovstillfredsställelse. Och sedan står det kvar, som ett monument. Att snickra åt sig själv är helt enkelt fantastiskt!

Orden är Martin Timells och han låter nästan religiös när han utbrister dem.

Han är självlärd och kan extremt lite om extremt mycket. Snickaren och TV4-programledaren Martin Timell. Som började med "Bullen" ("det roligaste och mest nyskapande jag gjort, och Cissi Elwin är ju underbar") och fortsatte med "Det kommer mera", "Listan" och "Ordvalpen". I höst leder han programmen "Time Out" och "Äntligen hemma", och han fortsätter med sina uppdrag för "När och fjärran".

In till takvåningen på Östermalm tar han "inte en jävel", men efter lite lock och pock får Corren hälsa på i sommarhuset som han och frun Katarina köpte 1995.

"Fulaste hus jag sett"

Ett 63 kvadratmeter stort prefabricerat modulhus. På visningen vände sig Katarina till sin man och sa allvarligt: "Martin, det här är faktiskt det fulaste och tråkigaste hus jag sett." Martin höll med, men bedyrade att han skulle bygga om det så att hon blev nöjd.

Det tar bara några minuter att ta sig med båt från Åkersberga till Martin Timells sommarhus på Mjölkö.

Här har släkten haft sommarhus sedan Martin var liten och nu är det bara några stenkast mellan Martins kåk, pappans hus och systrarnas. Helst skulle han vilja bo längre ut i kustbandet. Dels för att många båtmänniskor finner nöje i att "kolla in hur Timells familj ser ut", dels för att det är väldigt ocharmigt att höra fastlandets Hemglassbil på lördagsförmiddagarna.

In med runda fönster

Timell är öppen, slängd i käften och underhållande. I ögonvrån leker hela tiden en grabbig skrattglimt och han berättar gärna om egna misslyckade hantverksprojekt.

Katarina hade många idéer om hur det tråkiga huset på Mjölkö skulle förändras. Ut åkte de fyrkantiga fönstren i sovrummen, in kom runda. I allrummet slets tapeterna ner och upp sattes vitmålade bräder, glest, för att det skulle se ut som om virket torkat. Ett nytt golv av oljeimpregnerad ask för 1 400 kronor kvadraten lades in.

Av spillvirke och gamla fönster byggde Martin ett hörnskåp som inte gick på mer än 200 kronor, inklusive beslagen.

Bryggan är inte byggd av spillvirke. Billigt kom han över gamla impregnerade slipers och ovanpå dem byggde han rena landningsbanan. I somras fick tomten en ny uteplats, en veranda som mjukt formar sig efter berghällens kringelikrokar.

Förstugan till bastun är byggd av gamla dörrar som skulle ha kastats på förre ägarens byggarbetsplats, och är enligt Martin det bästa rummet av alla.

Är Katarina nöjd med kåken nu då?

-- Nja, hon har börjat prata om att vi (på kvinnors vis) borde ordna en övervåning, suckar Martin och ser märkbart plågad ut.

Hur började du snickra?

-- Jag var 25 och startade en liten byggfirma med en kompis. Han kunde hantverket, jag hade kontakterna och siktet var att dra in lite pengar på svartjobb på helgerna. Sen bar det iväg.

Vad giller du SVT:s svar på "Äntligen hemma", "Sommartorpet"?

-- Svenska folket är väldigt fritidshusbenägna och jag tycker att "Sommartorpet" lyckats fånga den känslan på pricken. Sen kan jag bli lite matt av en del kvasiintellektuella inslag som "vi ska i dag bevittna ett spännande möte mellan två bräder" eller "inspirationen har jag hämtat från det här äpplet". Det blir pisspretentiöst.

Inte avundsjuk alltså?

-- Absolut inte. Jag tycker bara att man ska lägga mer krut på ett programs egentliga innehåll än på programledarens image. Och även om kombinationen snickare och bara fötter må vara sexigt, så är det faktiskt livsfarligt att traska omkring på en byggarbetsplats barfota! Skriv gärna det, så att inte folk får för sig att härma den outfiten.

Gör du nåt riktigt fult emellanåt?

-- Ja, jag har några direkt plågsamma projekt bakom mig. Som när jag linoljade kylen och frysen därhemma. Det var verkligen nåt av det fulaste jag sett.

Slår du dig ofta?

-- Titta på mina händer. Det är ju inte annat än ärr. I ett av höstens program bygger jag en pool och kör skruvdragaren rätt in i handen. Skruven gick av. Blon sprutade.

Favoritverktyg?

-- Just nu den sladdlösa sticksågen. Min Firestorm (Black & Decker) skruvdragare är en annan. Den tål hårda tag trots att den är 1 000 kronor billigare än de fina märkena.

Vilket är hemmasnickarens vanligaste misstag?

-- Att allt ska gå för fort. Och när det gäller färdiga möbler, typ Ikea, att man glömmer att efterdra dem.

Gör du verkligen allt själv, eller får tv-tittarna bara se dig starta olika projekt och sedan rusar en massa byggslavar till för att fullfölja dem?

-- Jag gör 99 procent av allt jobb själv, men det handlar mer om ekonomiskt sinnelag hos tv-ledningen än om att jag inte vill ha hantlangare. Men okej, ska vi bygga en pool så står jag ju inte och handgräver gropen i fyra veckor utan tar in en grävmaskinist.

Något favoritavsnitt bland höstens program?

-- Jag ska bygga ett helt nytt kök, när vi väl hittat ett lämpligt objekt.

Halloj! Jag vet en halvrutten 20-talskåk utanför Linköping med ett kök från 70-talet!

-- Sorry, det måste ligga inom tre mils radie från Stockholm.

Blir du aldrig less på det ändlösa tv-byggandet?

-- I november brukar jag vara rejält uttråkad. Och att krypa ner i en fuktig tvättstuga och renovera i februari är inte särdeles muntert. Då kan jag avundas kolleger som sitter i ljusa, varma tv-studior.

En av dina söner tar allt mer plats i programmet. Hur känns det?

-- Kul för det mesta. Men hemma på kylskåpet har han satt upp ett beundrarbrev där en tjej skriver: "Hur kan du vara så snygg, när du har en så ful pappa?" Det är hårt.

Elaka rykten säger att försäkringsbolagen har höjt självrisken eftersom Timell-effekten gjort att antalet vattenskador i privata hus rusat i höjden.

-- Två försäkringssnubbar i Västergötland ligger bakom det där, som för övrigt är osant. Av Sveriges 76 000 vattenskador per år handlar endast 300 om slarv från privatpersoner. De flesta är alltså orsakade av yrkesmän. Folksam skickade faktiskt ut en pressrelease efter det där och skrev att "Timell är fullständigt oskyldig till detta. Han har tvärtom en viktig roll som folkbildare."

Vad är tråkigast respektive roligast?

-- Måla är trist, kakla är jättekul.

Men kakla är väl ingen barnlek?

-- Joo. Kan man stapla så kan man kakla.

Din bästa stund på dagen?

-- När resten av familjen fortfarande sover och jag vittjar mina garn på gös, sik, abborre och lax.

Avigsidorna med kändisskapet?

-- Att man emellanåt, som här på Mjölkö, betraktas som ett turistobjekt. Allt jag begär är att få vara ifred ibland. 99 procent av alla människor som stoppar mig på gatan är jättetrevliga (och ger näring åt exhibitionisten i mig). Jag får åka jorden runt, jag tjänar jättebra, har en bra bil och kan ge min familj ett bra liv - vad har jag att klaga på? Människor som gnölar över att det är "så jobbigt att bli igenkänd" borde byta jobb.

Hur var det nu med tjuvkikandet på Pernilla Wiberg?

-- En granne berättade att hon köpt kåken mittöver, på fastlandet. Klart man kollade lite med kikaren -- och då uppdagades något förfärligt. Hon hade ett litet barn fastbundet i flaggstången! Åtminstone såg det ut så och vänner och grannar gissade vilt. Senare fick jag reda på att det var ett pris hon fått, som placerats i trädgården. Något slags träskulptur, med hjälm, skidor och hela baletten.

När nu Martin Timell visar sig vara en så lumpen person slänger jag själv all heder i Furusundsleden, och ställer den fånigaste frågan av dem alla:

Varför får så många kvinnor något fuktigt i blicken vid åsynen av en man i snickarbälte?

-- Ja herregud, själv var jag den siste som fattade att det verkligen var så. Men det måste vara någon kvarvarande neandertal-gen som tilltalas när en man gör något beständigt med sina bara händer. Eller som vännen Tomas Ledin så poetiskt, och med fjär blick, en gång sa till mig: "Som man kan du bygga ett hus åt din familj."

Ja, det kan han. Och till råga på allt tycker han att det är det roligaste som finns. När vanliga stackars kontorsråttor med babylena nävar lyckas ro iland ett byggprojekt under semestern fixar Timell fem, medan han funderar ut tre nya.

Nu vill jag gå i bräschen för en modern, mycket inkomstbringande svensk exportvara: klona Martin Timell, starta en massproduktion av karln och sälj honom på Ikea. Han är inte större än att han får plats i ett ordinärt städskåp. Döp honom till "Skruvis" eller nåt.

Ropen skalla - en Timell åt oss alla!