I Björn Hagvalls rymliga vardagsrum i Duvkullen i Linköping står ett piano. För fotografens skull sätter han sig vid klaveret och släpper fram "Round midnight" och "Ain’t misbehavin". Tror jag. Fingrarna löper snabbt, snabbt över tangenterna och improvisationerna avlöser varandra. I rummet innanför står en stor cembalo. Den får vara i fred just den här dagen.

Jazz och barock. Ena dagen är Björn Hagvall en tredjedel i Björn Hagvall trio. Andra dagen ägnar han sig åt barockens spröda toner.

-- Bach är lika svängig som en jazzmusiker, hävdar han. Båda musikstilarna handlar om tema med improvisationer.

Runt hela Sverige

Ett samtal med Björn Hagvall tar oss runt Sverige i ett rasande tempo. Själv kallar han sig göteborgare, norrbottning och östgöte, sedan 1997 bor han och hustrun i Linköping. Tjugo år tillbringade han där uppe i norr. I Luleå lärde han känna poeten och universitetsläraren Sven Nyberg, en eldsjäl inom skapande svenska. Björn Hagvall har tonsatt flera av Sven Nybergs dikter, de har arbetat med barnvisor och körmusik och även bjudit på helt improviserade stycken med musik och lyrik.

-- Man kan ju tro att det ska bli kaos när man improviserar. Men allt bygger ju på att vi lyssnar på varandra och är lyhörda för det som händer. Det är lite som att spela fotboll. Även om man har bollen själv måste man ju se var de andra befinner sig så att man kan passa till dem.

Nästa lördag uppträder Björn Hagvall trio på Linköpings jazz- och bluesfestival. Björn Hagvall, Christer Thurén och Hans Alvin framträder då med sångerskan Anette Gustafsson och på programmet står bland annat diktsviten "Flodens sång", Björn Hagvalls egen musik till dikter av Sven Nyberg.

Samvaron viktigast

Björn Hagvall nämner i en bisats att han är tekniker i botten, men det är tydligt att både hjärtat och själen tillhör musiken och främst då jazzen. Musik är ett sätt att umgås, hävdar han med emfas och fäster sin bruna blick i min. Musik handlar om kommunikation och är en rik källa till upplevelser. Den går förbi spärrar och man påverkas av den vare sig man vill eller inte.

Björn Hagvall är även körledare. Den sexton män och kvinnor starka ensemblen Chianti träffas varannan eller var tredje vecka, repeterar och ger då och då en konsert. Björn Hagvall trycker ännu en gång på samvaron, vinsten att ha ett gemensamt mål och att alltid försöka bli lite bättre.

-- Repetitionerna är minst lika viktiga som konserterna.

Great Jazz Club delar ut stipendier på festivalen. I år går det till basisten i Björn Hagvall trio, Christer Thurén. För tre år sedan fick Björn Hagvall samma uppskattning.

Stipendier är naturligtvis uppmuntrande, ingen ska tro något annat, men de där ögonblicken i musicerandet när allt stämmer utan att man fattar varför, de är rent magiska.

-- Vi kanske finns i gränslandet mellan det undermedvetna och det medvetna när vi musicerar, filosoferar Björn Hagvall.

Björn Hagvall trio med Anette Gustafsson musicerar i Spegelfoajén, Linköpings konserthus, 27 mars kl 18.