I Östergötland lever 20 000 barn i ekonomisk utsatthet, enligt SCB. Östergötlands Stadsmission möter 1000 av dem varje år. Hungriga magar, risk för att dras in i kriminalitet, hög skolfrånvaro och psykisk ohälsa är en del av deras vardag.
– Vi vill hjälpa fler, finnas där för fler och vi behöver därför din hjälp. Var med och stötta vårt arbete och ge fler barn en glädjefylld sommar och en ljusare framtid, säger Sanna Detlefsen, vd på Östergötlands Stadsmission.
Helger, högtider och lov ger ofta en tvärtomeffekt hos de som har det svårt. Det är inte ovanligt att utsatta barn söker sig till lätta pengar eller destruktiva kretsar för att uppleva en känsla av sammanhang.
– Sommaren ska vara en tid för härliga minnen, men för många barn blir det långa veckor av ingenting och oro för hur de ska klara sig. Vi erbjuder ett alternativ till det svåra.
Läs mer om hur du kan hjälpa utsatta barn i Östergötland här
Stadsmissionens medarbetare är duktiga på att bygga relationer. Information om den hjälp som finns att få sprids därför ofta via mun till mun-kommunikation. Men det är också många barn som vänder sig till Stadsmissionen självmant.
– Det är högt tryck, och det är för att det finns ett stort behov. Vi har alltid med oss mat till alla aktiviteter, för vi vet att barnen är hungriga. De får det sociala stödet, får känna att de blir sedda och att de duger, säger Sanna.
Östergötlands Stadsmission vill att barn och ungdomar ska skapa drömmar och mål för sig själva. Ibland när organisationens personal ställer frågan om vad unga vill göra när de blir stora, eller vad de har för mål och drömmar i livet, får de inget svar.
– Vi vill att de ska ha ett svar. Sen om det blir så eller inte är en annan sak, men att drömma om vad de kan åstadkomma med sig själva och sitt liv är viktigt.
Stadsmissionen är tydliga med att barnen behöver sköta skolan och sommarjobben de får. Att få en uppgift och sedan klara av den mår man gott av som människa, menar Sanna och citerar ett av de barn hon träffat genom sitt arbete:
”Innan jag kom till Stadsmissionen hade jag 16 procent närvaro i skolan. Nu har jag bestämt mig för att satsa, för jag vill bli elektriker och gå på gymnasiet. Nu har jag 95 procent skolnärvaro”
Stadsmissionens arbete har en stor inverkan på barnen. Ett annat barn uttryckte sig så här, berättar Sanna: ”Innan jag kom till Stadsmissionen kände jag mig osynlig, jag fanns inte. Nu finns jag och jag vill ta plats”.
Bli en del av förändringen, bli månadsgivare på stadsmissionenost.se/manadsgivare