22-åriga Elin Andersson Junestav från Norrköping läser sin sista termin på Linköpings universitet och får till sommaren en kandidatexamen i media- och kommunikationsvetenskap. Elin är uppvuxen i Norrköping och var inte redo att lämna sin hemstad när hon skulle börja studera, men programmen som erbjöds i Norrköping kändes inte helt rätt. Då bestämde hon sig för att designa sitt eget program.
– Utbildningarna i Norrköping kändes inte riktigt som min grej. Jag ville få en mer teoretisk och nischad utbildning, och på så sätt göra mig mer attraktiv på arbetsmarknaden, berättar Elin.
Elins huvudämne är media och kommunikation, vilket gör att 90 högskolepoäng av kandidatens 180 högskolepoäng behöver vara inom just huvudämnet. Resterande 90 poäng kan hon välja fritt vad hon vill läsa.
– Det är inte alltid man får alla delar man önskar när man läser ett färdigt utbildningsprogram. Nu bestämmer jag upplägget på min utbildning helt själv och kan komplettera mitt huvudämne med saker jag är intresserad av, till exempel marknadsföring, statsvetenskap och retorik. Om jag vill kan jag även läsa 45 högskolepoäng per termin istället för 30 och på så sätt bli färdig snabbare, menar Elin.
Linnea Fors arbetar som allmän studievägledare på Linköpings universitet. Hon träffar många i samma situation som Elin, som vill börja studera men inte riktigt hittat rätt utbildning. Men hon träffar även de som redan läser ett program men som vill spetsa sina kompetenser ytterligare. I sitt arbete hjälper hon studenter att ta reda på vad som intresserar dem, vad de skulle vilja arbeta med i framtiden och hur de genom att designa sina egna studier kan ta sig dit.
– Det roligaste med mitt jobb är alla människor jag får träffa. De har olika åldrar, olika bakgrunder och befinner sig i olika stadier i livet. Jag träffar alltifrån unga som precis tagit studenten och har hela arbetslivet framför sig, till äldre som är redo att sadla om och studera för att byta yrke helt. Det är väldigt spännande, berättar Linnea.
Att designa sin egen utbildning beskriver Linnea som en möjlighet att skräddarsy sina studier efter vad som passar en själv och att flexibiliteten det erbjuder är enorm.
– Välj längd, takt och nivå. Genom att kombinera ämnen som vanligtvis inte finns inom ett utbildningsprogram kan du skapa en egen utbildning som gör att du sticker ut från mängden och därför gör dig mer attraktiv på arbetsmarknaden.
Att själv plocka ihop kurser och skapa sin egen utbildning kan vid första tanken upplevas aningen överväldigande. Det är en del information som kan vara bra att ha i åtanke, och enligt Linnea är planering a och o, något som hon finns där för att hjälpa till med.
– Det finns olika typer av examen att välja mellan, där en filosofie kandidat är den vanligaste. I slutändan får du en generell examen, inte en yrkesexamen. Det är därför bra om du redan innan start har en bild av vad du vill jobba med i framtiden och även vad ditt huvudämne kan vara. Sedan kan vi hjälpas åt att plocka ihop intressanta kurser för just dig och planera utbildningen som tar dig mot ditt mål, menar Linnea.
Även studenten Elin berättar om vikten av att ha en tydlig bild av vart det är man vill komma med sin utbildning.
– Det är viktigt att veta sin slutdestination, men våga även testa dig fram på dina valfria kurser. Välj någon kurs här och där som känns spännande och intressant att komplettera ditt huvudämne med. Det är inte så komplicerat som man kan tro att designa sin egen utbildning och det är fler än man tror som gör det. Vi har dessutom studentmottagning, fadderi och en sektion precis som vilka andra program som helst. Jag är väldigt nöjd med mitt val av utbildning, berättar Elin.