När våren är på ingång blir det genast en hel del saker att göra i trädgården – gräsmattor ska krattas, rabatter städas och utemöbler tvättas. På hösten är det däremot ofta ett lugnare tempo, så varför inte passa på att plantera och förså det som går så att du på våren i stället kan få mer tid över till att njuta av ljuset och solens första värmande strålar?
Jordens värme och fukt gör det möjligt att plantera det mesta under hösten, och även en bra bit in på vintern. Så länge du kan gräva och tjälen ännu inte gjort sin entré är det fritt fram att plantera.
— En av fördelarna med att plantera under hösten är att plantorna du sätter nu är gröna och kraftiga efter att ha stått på tillväxt under sommaren. Planterar du på våren måste du först och främst vänta på att tjälen ska försvinna och det du planterar har varken blad eller blommor, förklarar Annika på Blomstertorget.
Hon fortsätter:
— På hösten rotar plantorna sig bra och under vintern går de in i vintervila och jobbar med sådant som sker under jorden och som inte syns. När våren väl kommer är plantan på så sätt väl förberedd för att börja växa igen och så småningom bli grön och gå ut i blom.
Tillvägagångsmässigt skiljer det sig inte särskilt mycket mellan att plantera på hösten eller våren, men på hösten får du mer hjälp av vädret och du behöver inte vattna och passa plantorna lika mycket som du kan behöva på våren.
— Det kan vara bra att ha i åtanke att lägga på lite extra barkmull på de växter som är mer känsliga mot kylan. Till våren rekommenderar vi även att lägga på gödsel på växterna så att de får ny näring inför växtsäsongen, säger Annika.
Prydnadsbuskar, fruktträd och bärbuskar är några av de favoriter som ofta efterfrågas under hösten.
— Följer man de anvisningar man får av oss på Blomstertorget gällande hur man ska plantera finns det inga direkta risker med att plantera på hösten. När det gäller just fruktträd är hösten även en bra tid att beskära sina redan befintliga träd så att de sätter nya skott och så småningom ger mer frukt, förklarar Annika.
Perenner har en fantastisk förmåga att på egen hand gå ner i jorden för att övervintra, vilket gör att de gärna får en plats i de flesta trädgårdar. Dessutom kommer de i många olika former och färger, erbjuder en varierad blomningstid och är en fröjd för ögat. På Blomstertorget finns ett brett sortiment av perenner där en del blommar ett par månader på våren, en del hela sommaren och andra slår ut lagom till hösten. Oavsett vilka perenner du faller för etablerar de sig bra i trädgården och är därefter lättskötta.
— Några av de perenner som är populära hos våra kunder är helt klart Solhatten, Stjärnflockan och Bolltisteln. Min personliga favorit är kulturarvsväxten och violen Ullas favorit. Den blommar med sina ljust blåvioletta blommor från våren och nästan hela sommaren. Men egentligen gillar jag de flesta, alla är fina när de är i sitt rätta stadie, skrattar Eljena på Blomstertorget.
Hösten är en bra tid att plantera perenner så att de är redo när våren väl kommer. När du väljer vilka sorter du vill plantera är det bra att fundera på var du kommer att plantera dem, då de är indelade efter vilket läge de trivs som bäst i – ”soligt och torrt”, ”medelfuktigt och soligt” och ”skuggigt och fuktigt”. Oavsett vilket läge finns det en perenn som passar.
— När du planterar dina perenner är det viktigt att rötterna först har fått dra upp vatten ordentligt, att jorden du planterar i är genomsläpplig för vatten och att du förbättrar den redan befintliga jorden med lite ny. Ett vanligt misstag är att man inte trycker ner plantorna ordentligt så att de, när tjälen kommer, ”pluppar upp” igen, förklarar Eljena och fortsätter:
— Tänk även på att sätta dina plantor relativt tätt, cirka 30 – 40 centimeter ifrån varandra, så att du inte har bar jord emellan där ogräs kan ta plats. Använd även gärna naturgödsel som verkar lite långsammare så att plantan hinner med i tillväxten och inte blir för vek.
Tänk på!
Du har väl inte dukat upp en festmåltid för gnagare och rådjur i din trädgård? Nyplanteringar blir lätt till en munsbit för djuren om du glömmer att skydda dina växter med till exempel gnagskydd och inhägnader.