Annonssamarbete med Gyllen Linds bageri

Historien om Linds – ett bageri, ett århundrade och en 100 meter lång tårta

I år firar Linds Bageri i Linköping ett helt sekel – och de uppmärksammar jubileet med en 100 meter lång tårta. Det här är berättelsen om ett bageri som blivit en självklar del i vardagen för många Linköpingsbor.

Tillsammans skapar Linds Bageri godare upplevelser! Nicco - kallskänk/order, Eva - servering & butik, Michel - bageri, Erica - konditori, Miles -servering & butik, Veronica - ekonomi/adm och Johan - distribution.

Tillsammans skapar Linds Bageri godare upplevelser! Nicco - kallskänk/order, Eva - servering & butik, Michel - bageri, Erica - konditori, Miles -servering & butik, Veronica - ekonomi/adm och Johan - distribution.

Foto: Matilda Wik

Native2025-04-30 08:37
Detta är ett annonssamarbete.

Den 30 maj firar Linds Bageri 100 år och hur uppmärksammar man bäst en sådan mäktig siffra? Jo, med en 100 meter lång tårta längs Nygatan från Lilla torget upp till S:t Larsgatan vid Trädgårdstorget.

– Vi ville göra något extra och det här känns som en kul grej, säger ägaren Magnus Olsson.

Läs mer om Linds Bageri här.

Premiäröppning i maj 1925

Historien om Linds Bageri går tillbaka till början av 1900-talet när systrarna Gerda och Agnes Olivia Pettersson övertog Kafé Berget i centrala Linköping (1901). Några år senare lämnade Gerda verksamheten och in kom i stället Agnes Olivias man Jacob Lind. Den 27 maj 1925 var det premiäröppning för det första bageriet och brödbutiken, som uppkallades efter makarnas efternamn.

– I en notis i Corren beskrevs den nya verksamheten som försedd med all tillgänglig modern maskinell utrustning. Jacob rekommenderade matbrödet och de egentillverkade karamellerna och chokladen, berättar Magnus Olsson.

Bild från 1925 då huset var färdigbyggt och verksamheten precis öppnat. Brödbutiken låg i gatuplan och innanför den bageriet. Paret Lind med de fem sönerna Nils, Ivan, Olle, Ingemar och Rune bodde i en stor våning ovanför.
Bild från 1925 då huset var färdigbyggt och verksamheten precis öppnat. Brödbutiken låg i gatuplan och innanför den bageriet. Paret Lind med de fem sönerna Nils, Ivan, Olle, Ingemar och Rune bodde i en stor våning ovanför.
Samma bild idag,100 år senare. Ida Rosén och Sofia Borg, konditoribiträden från Linds Gyllen utanför lokalen som 2025 är restaurang och disponeras  av Dahlboms mat & bar
Samma bild idag,100 år senare. Ida Rosén och Sofia Borg, konditoribiträden från Linds Gyllen utanför lokalen som 2025 är restaurang och disponeras av Dahlboms mat & bar
Fastigheten som Jacob Lind lät uppföra i korsningen Klostergatan/Nygatan finns än idag och kallades förr av många Linköpingsbor för ”Lindshuset”. Förutom Linds har genom åren flera välkända Linköpingsföretag funnits som hyresgäster, kanske minns man Viktors kläder och Grekiska restaurangen Afrodite.
Fastigheten som Jacob Lind lät uppföra i korsningen Klostergatan/Nygatan finns än idag och kallades förr av många Linköpingsbor för ”Lindshuset”. Förutom Linds har genom åren flera välkända Linköpingsföretag funnits som hyresgäster, kanske minns man Viktors kläder och Grekiska restaurangen Afrodite.

Filialer

Paret Lind drev redan innan de öppnade Linds bageri flera kaféer i stan. I deras företag ingick redan, förutom Kafé Berget även Cirkuscaféet, Temperance och Belvederen. 1928 öppnade bageriet den första ”Linds”-filialen i Gottsfridsberg och det följdes under åren med öppningar i exempelvis Johannelund, Ryd, Skäggetorp och Ekholmen samt på orter som Mantorp och Norrköping. 

– Jacob Lind öppnade även ett kexbageri vid Ladugårdsbacke och tillsammans med kollegor Linköpings bageri (Bageribolaget) vid Tanneforsfallen tillsammans med andra kompanjoner, berättar ägaren Markus Larsson. 

I dag finns Linds förutom med fem enheter i Linköping även på orter som Mjölby, Motala, Finspång, Tranås och Åtvidaberg.

På Linds Bageris hemsida kan du exempelvis beställa studentårta, se veckans lunchmeny samt se vilka produkter de har på sina caféer.

Elbil levererade bröd 1943

Ända sedan starten har Linds Bageri haft som affärsidé att förutom att sälja bröd till slutkonsumenter även sälja till andra återförsäljare, dels av konkurrensskäl, dels för att erbjuda en så bra service som möjligt. De första åren skedde det genom springpojkar, ibland på cykel, och var det utanför stan kom brödet med häst och vagn. På 1930-talet införskaffades den första bilen som drevs på gengas och 1943 tog Jacob Lind steget och köpte en elbil.

– Den bilen kommer finns uppställd på Lilla torget i samband med firandet den 30 maj, säger Markus Larsson.

Bagarna fotograferade 1961 i samband med att en ugn skulle bytas ut. Troligen är det sista baket som ligger på avdragsplanket. Mannen t.h i bild är Rune Lind som efter föräldrarnas bortgång ansvarade för verksamheten.
Bagarna fotograferade 1961 i samband med att en ugn skulle bytas ut. Troligen är det sista baket som ligger på avdragsplanket. Mannen t.h i bild är Rune Lind som efter föräldrarnas bortgång ansvarade för verksamheten.
Linds eldrivna lastbil inköptes 1943 då bristen på bränsle var stor på grund av andra världskriget. Bilen hade en räckvidd på cirka tolv mil och en maxfart på 25km/h. Bilen användes av bageriet fram till början av 1950-talet och hamnade sedan i en lada ute i Malmslätt hos släktingar till familjen Lind. Bilden till höger är på den eleganta chauffören, eller ”brödkusk” som det hette då, som hette Eriksson. På bilden till höger visar Jan Rydén och Åke Wärnander upp bilen i samband med invigningen av Linds i Mjölby.
Linds eldrivna lastbil inköptes 1943 då bristen på bränsle var stor på grund av andra världskriget. Bilen hade en räckvidd på cirka tolv mil och en maxfart på 25km/h. Bilen användes av bageriet fram till början av 1950-talet och hamnade sedan i en lada ute i Malmslätt hos släktingar till familjen Lind. Bilden till höger är på den eleganta chauffören, eller ”brödkusk” som det hette då, som hette Eriksson. På bilden till höger visar Jan Rydén och Åke Wärnander upp bilen i samband med invigningen av Linds i Mjölby.
I dag ägs Linds bageri av Markus Larsson, till vänster, och Magnus Olsson, till höger.
I dag ägs Linds bageri av Markus Larsson, till vänster, och Magnus Olsson, till höger.

Bytte ägare för 20 år sedan

I 65 år drevs och ägdes företaget av familjen Lind och som allra bäst gick det i slutet av 1930-talet fram till mitten av 1960-talet, men efter några tuffare år såldes familjeföretaget 1981. Sedan 2009 ägs Linds bageri av familjerna Olsson och Larsson.

– Mycket har hänt sedan 1925, både framgångar, kriser och konkurser har företaget överlevt, säger Magnus Olsson.

– Vi ser stolt tillbaka på företagets historia, vi värnar om arvet och traditionerna som familjen Lind en gång skapade. Även om vi bara blir en parentes i den långa historian skall vi under den tiden i alla fall göra vårt yttersta för att leva upp till företagets ledstjärna, att ”Tillsammans skapar vi godare upplevelser”, fyller Markus i.

En godare upplevelse

Firandet av 100 år började egentligen redan i januari med extrapris på semlor och har sedan följts upp med nya, månadslånga jubileumserbjudandet. Under maj säljer Linds en liten prinsesstårta för 100kr och fler erbjudandet kommer även efter det. Ett antal tårtor finns för direktförsäljning varje dag, men vill man försäkra om att det inte är slut vid ett speciellt tillfälle är det säkrast att beställa den på närmaste konditori eller via den här länken.

– Firandets crescendo blir väl ändå den 30 maj kl.14.00 när vi bjuder på en 100 meter lång tårta runt Lilla torget. Vi räknar och hoppas naturligtvis på bra väder men skulle det regna har vi blivit lovade att kunna flytta in under tak i Gränden, berättar Magnus. 

På Linds Bageris hemsida kan du exempelvis beställa studentårta, se veckans lunchmeny samt se vilka produkter de har på sina caféer.

Under hela maj säljer Linds en speciell jubileumstårta för endast 100 kr på alla sina konditorier
Under hela maj säljer Linds en speciell jubileumstårta för endast 100 kr på alla sina konditorier
Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på Corren.