1999 lämnade Mazim Mikhail sitt hemland för att bygga ett nytt liv i Sverige. Efter att ha tvingats till en tidig huvudoperation arbetade han sedan under sju år med att hjälpa till i sin gode väns butik genom att plocka varor och att städa lokalen.
– Jag har alltid trivts med att arbeta med kroppen och efter operationen kände jag att jag behövde komma igång, jag har alltid haft mycket energi och har ständigt svårt att sitta still. Samtidigt ville jag verkligen hjälpa min vän och göra rätt för mig och bidra till det svenska samhället, förklarar Mazim.
Idag är Mazim en av fyra deltagare på Gärstad Återbruk, en av Tekniska Verkens totalt tre återvinningscentraler i Linköping, som har en praktikplats genom Linköpings Kommuns arbetsmarknadsprojekt. Återbruket är en av flera arbetsmarknadssatsningar av Linköpings kommun som riktar sig till de kommuninvånare som, av olika anledningar, står utanför arbetsmarknaden. Tekniska Verken har idag ungefär femton personer som arbetar på ett liknande sett i sina återbrukshallar.
– En av grundtankarna när vi startade igång verksamheten med återbrukshallarna var att skapa arbetstillfällen för personer som står en bit utanför arbetsmarknaden och det har vi lyckats med tack vare vårt samarbete med Linköpings Kommun, berättar Kjell Österskog, avdelningschef för återvinningscentralerna i Linköpings Kommun.
Hjälper olika verksamheter
Mazim trivs idag strålande med sin praktik på Gärstad där han arbetat sedan i februari. Tillsammans med sina kollegor hjälper han dagligen verksamheten med att städa och sortera föremål som ska ut till olika second hand-butiker.
– Jag trivs väldigt bra med jobbet och mina kollegor, jag gillar att jobba. Jag trivs med att kunna hjälpa människor och allra roligast är kontakten med kunderna. Ibland kan det vara lite svårt att förstå varandra men det är alltid glada miner, berättar Mazim.
Gärstad Återbruk som organisation ser stor vinning i den här typen av samarbete och gläds åt hur bra det slagit ut för såväl sig själva som för de praktiserande.
– Det är verkligen en win-win situation för samtliga parter. Det är kultursammanförande, utvecklande och skapar arbetstillfällen. Mazim och hans kollegor har alltid positiv energi gentemot kunder, de jobbar hårt och vi har många fina samtal, berättar Tommy Westergren som är arbetsledare på Linköpings kommun och Gärstad Återbruk.
Mazim ser nu positivt på framtiden, han har förhoppningar om att nuvarande arbetspraktik ska ge en anställning i längden och ser gärna att det är i just en av återbrukshallarna.
– Jag skulle väldigt gärna få en anställning här och det arbetar jag hårt för. Redan när jag var på studiebesök på Gärstad kände jag att verkligen ville få en arbetspraktik just här, arbetet ger mig erfarenhet och utveckling.
Fortsatt satsning på inkludering
Linköpings kommun fortsätter att satsa hårt på ökad inkludering i Linköping med projekt som skapar ytterligare möjligheter för fler att komma in på arbetsmarknaden och bidra utifrån sina egna förutsättningar. Möjligheter som arbetsträning, praktik, språkpraktik, är ett exempel på en av många värdefulla insatser där individen får förutsättningar att utvecklas på vägen mot egen försörjning.