Den 17 december går årets Kulturgilleav stapeln – men denna gång digitalt. Den annarsså festliga tillställningen där kulturarbetare samlas för att umgås och ha roligt, har tidigare hållits för en sluten krets. I år, när det mesta nått en ny digital nivå, satsar man nu på att nå en bredare publik genom att publicera en video. Men det betyder inte att syftet blivit mindre viktigt, något som kultur- och utvecklingschefen på Linköpings kommun, Mårten Hafström, vill vara noga med att poängtera.
– Med filmen vill vi uppmärksamma de som gör gedigna insatser för vårt kulturliv, även i tider som dessa. Det är precis lika viktigt, om inte viktigare, att synliggöra både de som är up-and-coming och de som varit med i kulturmatchen ett tag. De förtjänar att bli sedda och firade för deras insatser, berättar Mårten Hafström.
De honnörs- och kulturstipendier som sedan 1963 delats ut i Linköping fick för fem år sedan en ny tappning i form av Kulturgillet. Idén föddes vid ett cafébord i Aarhus år 2016 där värdet av att uppmärksamma framgång inom kulturvärlden diskuterades. Man enades om att man definitivt kunde bli bättre på detta, och visst vore det trevligt att samla Linköpings kulturvärld till en stor fest? Sagt och gjort! En planeringsgrupp tillsattes och det blev bestämt att denna festlighet skulle ske redan innan 2016 års slut. Inte nog med att honnörs- och kulturstipendier skulle delas ut, även ett nytt pris skulle instiftas; och så skapades Sven Lyra-priset.
Även i år får Kulturgillet en ny tappning. Årets digitala version kommer att fortsätta med det positiva upplägg som alltid legat till grund för evenemanget trots att det i år inte kan genomföras på sitt vanliga vis. Mårten Hafström menar att det är så pass viktigt att fortsätta traditionen att det är en självklarhet att hitta nya lösningar i situationer som dessa.
– Vi hoppas på att nå ut ändå, även fast vi får göra det digitalt. Vi vill att kulturarbetarna ska veta att vi ser dem, trots ett minst sagt omvälvande år. De är kreativa själar som anpassar sig efter omgivningen och dess förutsättningar för att fortsätta driva kulturen framåt. Det får inte glömmas bort!
Sven Lyra-priset kommer i sedvanlig ordning att delas ut i form av en purjolök. Denna minst sagt speciella tradition är till minne av poeten Sven Lyra som hade för vana att ta med sig en purjolök istället för en blomma på olika evenemang. Priset utformas av en konstnär som får göra sin egen tolkning av grönsaken. Årets konstnär är ingen mindre än Thomas Edetun, Linköpingsbon känd för bland annat sina tidigare motiv med Musse Pigg-öron.
Tidigare års Sven Lyra-pristagare går att beskriva som både rebelliska och banbrytande. En av dessa är Mika Gustafson som år 2017 fick ta emot priset tillsammans med en motivering om hennes förmåga att ifrågasätta makten hos den som står bakom kameran.
– Det var jättefint att få ta emot pris, speciellt när det är i den hemstad där man vuxit upp. Det får även en viss påverkan på det framtida arbete man gör. Att ha fått möjlighet att vara på plats på Kulturgillet är härligt, det är en speciell energi där. Nu är jag väldigt nyfiken på vem som blir årets pristagare!
Sedan början av december 2016 har Kulturgillet varit ett samlingstillfälle för fria kulturaktörer, tjänstepersoner, politiker och allmänt kulturintresserade. Tillställningen har präglats av levande musik, uppträdanden och prisutdelningar. Även fast tillställningen i år får ske digitalt är målet att skapa en uppskattad avslutning av kulturåret i Linköping.