Annonssamarbete med Didriksons Brasvärme

Så kan du minska din elkostnad med ny brasvärme

I spåren av vinterns rekordhöga elpriser ser sig många hushåll om efter nya sätt att få ner elförbrukningen. I de flesta fall står uppvärmningen för den största delen och då kan det vara bra att satsa på brasvärme. “Det finns stora effekter med det”, säger Mikael Didrikson på Didriksons Brasvärme.

I spåren av vinterns rekordhöga elpriser ser sig många hushåll om efter nya sätt att få ner elförbrukningen.

I spåren av vinterns rekordhöga elpriser ser sig många hushåll om efter nya sätt att få ner elförbrukningen.

Foto: Öst Media

Native2022-02-21 09:18
Detta är ett annonssamarbete.

År 2022 började tufft för många husägare. Medierapporteringen dominerades av berättelser från hushåll som överrumplats av rekordhöga elräkningar, varvat med experter som flaggar för att elpriserna kan komma att stabilisera sig på en mycket högre nivå än vi varit vana vid. Detta har fått allt fler att se över sin egen energiförsörjning.

– Det ser väldigt olika ut för alla, men i många hus är uppvärmningen den största boven. Därför finns det stora fördelar med att investera i brasvärme för de flesta, säger Mikael Didrikson på Didriksons Brasvärme

Så, hur mycket kan man spara genom att installerabrasvärme? 

– Det är svårt att säga något generellt. Det ser så väldigt olika ut i alla hus. Dels beror det på vilken uppvärmning man har, dels vilken brasvärme man väljer att installera.

Mikael utvecklar: 

– Det bästa, för värmens skull, är någon form av ackumulerande eldstad. Till exempel täljstensugnar och kakelugnar. Det blir som ett stort magasin som lagrar värmen och därmed avger värme under längre tid. En gjutjärnskamin å sin sida ger bra värme när du eldar, men fungerar inte som ett magasin på samma sätt.

undefined
Mikael Didrikson, ägare Didriksons Brasvärme, berättar att det den 12 mars är Brasdag hos Didriksons Brasvärme på Floragatan 4. På plats i butiken finns flera leverantörer och erbjudanden på utvalda produkter.

Läs mer: Har du en miljöbov där hemma?

 För att få ned elförbrukningen med hjälp av brasvärme rekommenderar Mikael att värmen i hemmet ställs ned. 15-16 grader kan vara lagom. 

– Sedan så eldar man upp det resterande. Det funkar väldigt bra. Det kräver att man eldar regelbundet, men då finns det stora vinster med det och man kan räkna hem investeringen ganska snart. 

En riktigt kylig vinterdag får man också nytta av att kunna elda. När temperaturer kryper ned allt för långt behöver många värmesystem eltillskott, vilket ger en högre elförbrukning. 

– Det är när det blir som kallast som det måste stöttas upp. Många värmesystem klarar inte av att leverera när det blir riktigt kallt och då är en eldstad ett utmärkt komplement som klarar av att ta udden av de här topparna.

undefined
I spåren av vinterns rekordhöga elpriser ser sig många hushåll om efter nya sätt att få ner elförbrukningen.

Det finns fler fördelar än just värmeeffektivisering vid installering av brasvärme, påpekar Mikael.

– Det innebär samtidigt en backup för elnätet. De senaste vintrarna har nog alla reagerat på de många återkommande stormar som lämnat många hushåll utan ström. Har du inget annat än el att förlita dig på så blir det väldigt skört. 

En kamin håller i uppemot 40 år. Det är därmed ett köp som inte bör ske för lättvindigt. Hos Didriksons hjälper man sina kunder med allt – från att ge tips och råd i butiken till diverse kontakter med bland annat kommunen och sotare, till en slutlig installation. 

– Det är en liten process att välja sin brasvärme. Vi erbjuder alltid kostnadsfria hembesök där vi undersöker om vi kan få till det så som kunden önskar. På så sätt blir det inga överraskningar eller oförutsedda kostnader längre fram. Vi är med från idé till brasa, men det finns inte ett spår av oss när vi lämnar – förutom kaminen förstås, den står kvar och redo att användas direkt. 

Läs mer: De ger ljus och värme i mörkret

 Som en följd av pandemin har leveranstiderna för samtliga produkter inom brasvärme förlängts avsevärt.

 – Det kan dröja 4-6 månader idag, för kaminer som förut kom hem på en vecka. Vill man ha något till hösten så gäller det att börja titta nu. Beställer du i september, och det vill sig illa, så kan du bli utan brasvärme när nästa vinter kommer. 

Didriksons tipslista!

När det kommer till att installera en eldstad i sitt hem finns det en del saker att tänka på. 

✔️ Fundera över syftet med installationen. Är det för att skapa trivsel och myskänsla? Eller för att spara energi och använda den som en värmekälla? 

✔️ Har ni en skorsten i huset eller behöver ni skaffa det? Om ni har en skorsten, går den att använda? 

✔️ Hur ser det ut rent byggnadstekniskt att installera en eldstad i ert hem? 

✔️ Höst och vinter är högsäsong för installation av eldstäder. Det är långa leveranstider på kaminer just nu. Därför behöver ni komma in och beställa er kamin så snart som möjligt för att kunna njuta av den under denna säsong.

Allt detta och lite till kan Didriksons Brasvärme hjälpa till med. 

Vill du veta mer eller komma i kontakt med Didriksons Brasvärme? 

Adress
Floragatan 4
582 73 Linköping

E-post: 
info@didriksons.se 

Telefon: 
013-21 91 20

https://didriksons.se/ 

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på Corren.