Denna årets första riktiga sommarkväll är det fullt på uteserveringarna runt Stora torget i Linköping. En bit därifrån, i ett av socialförvaltningens konferensrum på våning fyra, är det också fullt – av nyblivna och blivande ställföreträdande föräldrar. Här hålls i dag sista delen av grundutbildningen för familjehem och jourhem. Den heter Ett hem att växa i.

Blunda en minut, säger Agneta Ögren, en av de tre kursledarna.
– Fånga känslan av att vara tio år gammal, och att du just fått veta att du ska flytta till en annan familj. Du vet inte för hur länge.
Plötsligt är det ganska långt till kvällssolen på Stora torget.

Vid det här tillfället ska två kapitel i kurslitteraturen avhandlas. Först ut: Att fostra och vägleda.
Hur kan man tänka och handla för att bryta onda cirklar av konflikter man kan hamna i med sitt barn? Agneta Ögren hämtar exempel från familjer hon träffat i sitt jobb som socialsekreterare. Den ouppackade träningsväskan, den obäddade sängen, de övertaliga timmarna framför datorn – det är den sortens konfliktkällor som diskuteras.

– När vi uppmärksammar ett negativt beteende lägger vi en vedklabb på brasan. Elda de positiva beteendena i stället, säger kursledaren Mattias Eriksson och fortsätter: När ni uppmärksammar ett negativt beteende, ta då ett steg tillbaka. Reflektera över vilka känslor som väckts hos dig och fundera över vilka känslor din tänkta reaktion väcker hos barnet.
En av deltagarna resonerar högt:
– Ibland bör man kanske avvakta och ta upp det där med den bortglömda träningsväskan tills man är i ett läge där man har en bättre kontakt med barnet? Jag tänker efter maten, när blodsockret är där det ska.
– Kanske är det dags för den upplevda konsekvensen av blöta träningskläder, menar en annan deltagare.

Dags för en praktisk övning. En kvinna lämnar lokalen, de kvarvarande får veta att en godisskål gömts någonstans i rummet. Till den ska kvinnan vägledas endast med hjälp av applåder. Lugna när hon kommer in igen, intensivare ju närmare skålen hon rör sig. Det tar en stund – men det fungerar. Efteråt berättar kvinnan att det till en början var svårt att förstå sammanhanget, men att hon samtidigt var med på vad som var rätt respektive fel beteende.
– Hoppas ni inte har ont i händerna, säger hon och återvänder till sin plats.

Deltagarna Linda och Niklas har en 19-årig kille boende hos sig sedan ett knappt år tillbaka. De tycker att utbildningen hållit hög klass och att den betytt mycket för självförtroendet i rollen som familjehem.
– Kursen har helt klart givit oss en ökad förståelse för den placerades situation. Vi hade en del insyn i familjehemsdelen sedan tidigare, Niklas föräldrar har haft ungdomar hos sig i många år, men att sitta i skolbänken och verkligen få utrymme att diskutera familjehemsrollens alla sidor så här ingående är suveränt, säger Linda
– I början tror man kanske inte att man räcker till – med det gör man, säger Niklas.

Deltagarna Niklas och Linda är mycket nöjda med kursen och med att vara familjehem. ”Man måste vara beredd att satsa. Tid, engagemang, kärlek … det ansvaret måste man trivas med.”

Att vara familjehem, är det som ni tänkt er?
Niklas: Det berikar ännu mer än jag trodde. Killen som bor hos oss har helt klart stärkt sammanhållningen i familjen. Jag är förvånad över hur snabbt framför allt våra barn ställt om sig till den nya konstellationen.
Linda: Mycket har löst sig av bara farten. I vår familj har vi alltid pratat mycket, men nu upplever jag att vi pratar ännu mer, och det är toppen.

Vad skulle ni vilja säga till dem som funderar på att bli familjehem?
Niklas: Ta kontakt med en handläggare och sök svar på de frågor du/ni har. Det går alltid backa ur senare!
Linda: Man måste vara beredd att satsa. Tid, engagemang, kärlek … det ansvaret måste man trivas med.

Hur är det att bli utredd som familjehem?
Niklas: Det är väldigt lärorikt, man får många frågor som får en att verkligen tänka till.
Linda: Och man lär sig mycket om relationen.

Linda och Niklas bild av kursen förefaller delas av de flesta. Innan hemgång utvärderas kursen öppet av var och en av deltagarna. Jag önskar jag hade gått den här utbildningen för 25 år sedan, säger någon. Tack, jag har fått så bra verktyg med mig härifrån, säger en annan. I liknande ordalag fortsätter det fram till siste man.
Agneta Ögren, kursledare tar tillbaka ordet:
– Ni är en synnerligen engagerad grupp, från ledarhåll hoppas vi och tror att ni kommer att göra ett toppenbra jobb som ställföreträdande föräldrar. Det är ett arbete – ett ack så givande sådant – och behovet av familjehem är stort. Alldeles för stort.

Agneta Ögren, en av de tre kursledarna.

 

Text: Östgöta Media, Creative Sales Foto: Johan Gröndahl

  

Innan du kan bli ett familjehem utreder familjehemsgruppen om du och din familj passar för uppdraget. Anmäl ditt intresse här:
http://www.linkoping.se/omsorg-och-hjalp/frivilliga-uppdrag/familjehem/

Har du frågor går det bra att kontakta familjehemskonsulenterna Torgny Nilsson 013-20 62 30, Christina Jislind 013-20 68 92 eller mejla till frivilligcentrum@linkoping.se