Navigationssystemet sväljer inte adressen. Att jag över huvud taget kommer fram till lösvirkeshuset, beläget på vischan utanför Linköping, är helt och hållet Håkans Petterssons förtjänst. Jag har honom i örat de sista kilometrarna. Virrvarrigt värre – men omgivningarna belönar i all sin vykortsvackerhet. Framme.
Trädgården signalerar villkorslös kärlek till det gröna – och växthuset har han byggt själv, säger han med en pekande gest. Den här platsen är Håkans bas i tillvaron. Han är inte yrkesverksam längre, men jobbar enligt egen utsago ”mer än heltid” som god man.

Hur kommer det sig att du blev god man?
– Tidigt i livet bestämde jag mig för att jag ville arbeta med hjälpverksamhet. Det tog sitt första uttryck i att jag skaffade mig en vänfamilj i Litauen för många, många år sedan. För mig har det alltid varit viktigt att kunna se att det man bidrar med verkligen når ända fram. Inget ont om de stora aktörerna, inte alls, men verkningsgraden är sällan 100 procent.

Vad drivs du av?
– Låt mig säga så här: Vilket samhälle ska vi ha? Ett där vi tror på varandra, hjälper och stöttar, eller ett där var och en bara bryr sig om sitt? Jag vill dra mitt strå till stacken för det förstnämnda – för jag tror att det leder till trygghet i stort och smått.

Hur många uppdrag har du?
– Jag förstod att den frågan skulle komma. Brukar inte svara på den.
Varför då?
– För att fokus lätt hamnar fel – på den ekonomiska biten. Så här ligger det till: Vissa uppdrag är kortare och andra längre. Vissa sköter sig lite av sig själva medan andra kräver ett större engagemang. Fördelen med att ha fler uppdrag som god man är att man håller sig à jour med lagar och regler, och att jag i praktiken alltid vet var jag ska vända mig för att söka svar.

Hur ser ersättningsmodellen ut?
– Ett vuxenuppdrag som god man ger någonstans mellan 7–12 000 kr per år. Visste du att de huvudmän som har en årsinkomst över 110 000 kr står för fiolerna själva?
– Nej.
– Så är det i alla fall.

 
Över tre koppar bryggkaffe, två rutor schweizernöt och en ljus kaka lägger Håkan ut texten.
I anonymiserad form berättar han om några av sina huvudmän. Det är spelmissbrukaren, det är företagaren som bokstavligen kastade pengar åt allt och alla och det är kvinnan som är hotfull en gång på tio. För Håkan handlar uppdraget som god man om omtanken, om att stå upp för dem som av olika anledningar inte har ork eller möjlighet att göra det själva. Vem som helst kan hamna i den sitsen, menar han. Som gammal säljare har Håkan lätt att ta folk, att snabbt hitta våglängden. Samtidigt berättar han att vissa tror att han varit polis, kanske för att han sätter hårt mot hårt om så krävs.

Vilka egenskaper bör vara på plats för att lyckas som god man?
– Man ska ha större hjärna än hjärta – men man ska ha ett stort hjärta. Sedan bör man så klart ha lätt för att prata med folk och svårt för att vika ner sig i kontakten med myndigheter. Och tid. Man måste ha tid till uppdraget.
Håkan reser sig och går mot köket. ”Man får tillbaka så mycket i det här”, säger han och lutar sig mot diskbänken.
– Jag har gjort det här i, vad blir det, fem år nu. Såg en annons där överförmyndarenheten sökte gode män. Ett telefonsamtal och på den vägen är det. Alla människor jag möter … det här är inget annat än fantastiskt, det ska jag säga dig.

 

 

Det som är självklart för de flesta är inte möjligt för en del
Se filmen som förklarar god man-uppdraget på tre minuter.

 

 

Nu har jag sett filmen. Hur gör jag för att bli god man och vad krävs?
Är du intresserad av uppdraget som god man, ring Nicklas Lindfors på överförmyndarenheten. Han nås på 013–206 999, måndag-torsdag kl. 10.00-11.30. Vill du hellre anmäla ditt intresse via webben, klicka här.

 

Artikeln är framtagen på uppdrag av Frivilligcentrum, Linköpings kommun.
Text: Östgöta Media, Creative Sales Foto: Johan Gröndahl