På Tropicarium kan du se exempelvis hajar, rockor, ormar och lemurer. Läs mer här.
Tropicarium gjorde ett rekordstarkt fjolår, men slår sig inte till ro för det. En nyhet till 2025 är att de välkomnar två nya känguruer som flyttar in från Tyskland. Efter några veckor tillsammans inomhus är det nu dags för känguruerna att komma till utomhusanläggningen - som stod klar 2022. Utomhus kan besökarna även komma riktigt nära de sällskapliga lemurerna, som gärna spenderar dagarna med att klättra, leka och sola.
–Besökarna har verkligen uppskattat den nya utomhusdelen och att få hänga med lemurerna soliga sommardagar, så det är kul att äntligen få öppna upp för säsongen, säger Rickard Sjödén, vd på Tropicarium.
Planera ditt besök här: https://www.tropicarium.se/%C3%B6ppttider-biljetter
Samarbete med djurvälfärdskonsult
När djurparken tar emot nya djur, som de två känguruerna, till en befintlig grupp är det med stor noggrannhet och omsorg.
– Vi jobbar aktivt för att skapa en trygg miljö för alla djur, särskilt vid nyintroduktioner. Det handlar om att ge dem tid att acklimatisera sig, säger Rickard.
Tropicarium arbetar ständigt med att ge sina djur bästa möjliga livsmiljö, och de väljer medvetet att ta emot djur som de har förutsättningar att skapa bra miljöer för. Nyligen tog man ytterligare ett steg i sitt arbete kring djurens mående genom att inleda ett samarbete med djurvälfärdskonsulten Linda Berggren.
– Våra djurvårdare gör ett otroligt jobb, men vi vill hela tiden utvecklas, och det kan Linda hjälpa oss med, säger Rickard.
Tillsammans med djurvårdarna genomför Linda djurvälfärdsutvärderingar med hjälp av bland annat studier av djurens beteende. Arbetet bygger på den senaste forskningen inom djurvälfärd, med fokus på positiv mental status och naturliga beteenden.
– De senaste 15 åren har forskningen tagit stora kliv och vi fokuserar på att utveckla djurvården för optimal djurvälfärd med all ny kunskap som finns, säger Linda.
Genom objektiva observationer och digitala verktyg analyseras bland annat hur djuren beter sig i olika situationer och miljöer. Ser de avslappnade ut? Söker de föda på ett naturligt sätt? Hur interagerar de med varandra och med besökarna? Genom att noga följa upp dessa faktorer kan djurvårdarna anpassa sin skötsel och miljöförbättringar för att optimera djurens välbefinnande.
Förändrade rutiner
Det finns flera exempel där Tropicarium förändrat sina rutiner efter att man implementerat välfärdsutvärderingar. Bland annat ytterligare utveckling av träningen av papegojorna. Genom träning med positiv förstärkning har djurvårdarna lärt papegojorna att kliva upp på en våg, vilket gör det enkelt att övervaka deras vikt och hälsa. Samma träning har nyligen påbörjats med alligatorerna.
–Träningen stärker dessutom relationen till djurvårdarna, vilket i sin tur påverkar djurens välfärd positivt berättar Linda.
På Tropicarium kan du se exempelvis hajar, rockor, ormar och lemurer. Läs mer här.