Branden startade i återvinningsplast strax före midnatt och riskerade att sprida sig till ett av Eons stora bränsleupplag. 15 timmar senare brann det fortfarande med öppna lågor och brandlukt kändes i stora delar av Norrköping.
– All brandrök är farlig att andas in så vi uppmanar till att man går inomhus och stänger av ventilationen för att inte få in röken, säger Martin Eriksson, operatör vid Räddningstjänsten Östra Götaland. Det är främst i de södra delarna av Norrköping som brandröken är mest besvärande. Tidigt på lördagsmorgonen gick Räddningstjänsten ut med en varning för boende i Öbonäs, Karstorp, Luddingsbo, Snövelstorp, Markgärdet och Kårtorp. De uppmanades att vara inomhus, hålla fönster och dörrar stängda samt stänga av ventilationen.
– Under förmiddagen spreds röken även till Vilbergen och Vrinnevi där Vrinnevisjukhuset ligger.
Vid tiotiden på lördagsförmiddagen hade inte några patienter sökt sig till sjukvården på grund av besvär med röken, enligt Annika Bergström, tjänsteman i beredskap vid Region Östergötland.
Vid lunchtid vände vindarna.
– Röken har blivit svagare och blåser nu söderut mot Luddingsbo och Östra Ryd, berättar Mikael Kalered, ine befäl vid Räddningstjänsten Östra Götaland.
– Just nu ser det väldigt positivt ut, man har lyckats släcka ganska stora delar. Men det är fortfarande så att om man känner obehag av röken eller lukten så ska man gå in och stänga fönster och dörrar och ventilation.
Det var vid 23:30-tiden natten mot lördagen som larmet om branden kom. Enligt räddningstjänsten var det ett uppskattningsvis 7 000 kvadratmeter stort område med plastbalar som brann.
Plasten mellanlagras på Häradsudden i väntan på att köras till FTI:s anläggning i Motala för återvinning.
Räddningstjänsten var under under natten på plats med omkring 15 personer från två stationer. Under morgonen minskades det till hälften och Räddningstjänsten kunde senare lämna över eftersläckningen till personalen på Häradsudden som under eftermiddagen fortsatt jobbar med branden.
Redan under natten skötte Häradsudden en stor del av släckningen med hjälp av hjullastare som kväver branden med sand.
– Vi använder oss av en kompaktor för att kväva elden. Det är en 25 ton tung maskin, vi använder vatten, sand och grus att släcka med, berättade Erik Gustafsson, avdelningschef vid Ragnsells och ansvarig för Häradsuddens avfallsanläggning, vid lunchtid på lördagen.
– Vi har aldrig tidigare varit med om en brand av den här volymen. Vi vet inte vad som orsakat branden, det är lite av ett mysterium. Men det finns övervakningskameror på området och vi får gå igenom filmerna från dem för att försöka ta reda på vad som hänt.
Runt klockan 15 under lördagen pågick arbetet för fullt, men personalen på Häradsudden hade då lyckats få ner lågorna till en halvmeter höga och branden var under kontroll.
– Nu kväver vi elden meter för meter, säger Erik Gustafsson.
Klockan 16 hade vinden vänt så att röken inte längre fördes in mot Norrköpings tätort. Röken är dessutom mildare än under natten. Klockan 17.30 lämnade all personal från räddningstjänsten platsen och det fanns då inte längre någon risk för en ny brand. Den varning som man gick ut med under lördagsmorgonen, som uppmanade norrköpingsbor att hålla sig inomhus och stänga dörrar och ventilation, hävdes även då. Boende som känner stark brandrök kan dock fortsatt hålla sig inomhus.
– Det kommer naturligtvis att lukta rök i några dagar minst, men man blir inte dålig av det, säger Mikael Kalered.
Släckningsarbetet kommer att pågå hela lördagen och in på söndag förmiddag av personalen på Häradsudden, sen är förhoppningen att branden ska vara släckt.
– Går det bra i natt så kan vi ha släckt branden till i morgon förmiddag.
Under natten arbetade nio av Ragnsells anställda med att i första hand begränsa elden med stundtals flera meter höga lågor.
– Alldeles intill ligger flera tusen ton stora högar med fastbränsle till Eons panna på Händelö. Det viktiga var att förhindra så att branden inte spred sig dit, säger Erik Gustafsson.
Enligt Erik Gustafsson hade branden kunnat bli mycket värre om det inte vore för det arbete som lagts på släckningen under natten och dagen.
– Alla har gjort en heroisk insats, utan dem hade branden blivit tre gånger så stor. Det har varit en kamp mellan oss och elden, och vi vann.
Även räddningstjänsten vill tacka personalen på Häradsudden.
– Tack vare deras insats har det gått så bra som det gjort, det ska det ha en eloge för, säger Mikael Kalered.