Polisen har under lång tid varnat för en typ av telefonbedrägeri som kallas för vishing, efter det engelska uttrycket voice phishing. Bedragarna ringer upp framför allt äldre människor och utger sig ofta för att ringa från en bank. Bedragarna, som låter förtroendeingivande och trevliga, försöker sedan att förmå personerna som blir uppringda att godkänna ett nytt mobilt bank-id. På så sätt kan bedragarna ta kontroll över konton och föra över pengar.

I september förra året beslutade Nationella operativa avdelningen, att situationen skulle hanteras som en nationell särskild händelse, med en nationell stab och en stab i varje region. I region Öst har hundratals sådana brott registrerats det senaste halvåret och cirka 300 personer är misstänkta för inblandning i bedrägerierna. Nio personer sitter häktade i Östergötland.

– Men även om antalet nya anmälningar har minskat så lyckas fortfarande bedragare lura till sig stora summor, ofta från äldre personer. 70 procent av de drabbade är över 70 år. Sedan i oktober ligger brottsvinsterna i region Öst totalt på cirka nio miljoner kronor. I januari var det lägre än tidigare månader, med en miljon kronor, säger Björn Öberg som sitter i polisens stab i region Öst, i en kommentar.

Polisen uppmanar alla som får samtal som kan komma från bedragare att vara vaksamma – och lägga på luren.

– Alla som har äldre anhöriga bör prata med dem och göra dem medvetna om att banker inte ringer sina kunder på det här sättet, säger Björn Öberg i en kommentar.