Filmen sändes på onsdagen i SVT 2 på bästa sändningstid. Den handlar om en sammanslutning som gör gällande att fotbolls-VM i Sverige 1958 var en enda stor bluff. I själva verket handlade det om en fejkdokumentär gjord av Vadstenasonen Johan Löfstedt.

I filmen försöker "historikern Bror Jacques de Waern" påvisa att VM-matcherna i själva verket pågick på annan plats än i Sverige. Allt iscensatts av den amerikanska underrättelsetjänsten för att testa hur folk påverkas av tv.

Låter det alltför fantastiskt för att folk skall tro på uppgiften? Faktum är att cirka 80 procent av de som såg tv-filmen, trodde att uppgifterna var sanna. Det visade sig när tv-tittare efter filmen uppmanades att chatta med filmens upphovsman Johan Löfstedt. I filmen visas bland annat Motala kommuns hemsida där en "fullmäktigeordförande Per Löfstedt (s)" figurerar på bild. Detta i egenskap av att han enligt uppgift stöder sammanslutningen ekonomiskt.

Filmen visar också inslag där reportern ringer på hemma hos Per Löfstedt och hur han möts med att få en sko kastad efter sig när han försöker göra en intervju.

Denne Per Löfstedt är identisk med morfar Pelle i golfshopen i Vadstena.

-- Jag blev tillfrågad av min sonson om jag ville ställa upp på en rolig film. Jag visste att det skulle handla om någon fejkad historia om fotboll, men inte mer, säger Pelle till Corren. Resultatet av filmen såg jag först när den visades i tv på onsdagskvällen.

Du utpekas med både namn och bild som den som finansierar personerna bakom sammanslutningen Konspiration 58. Mot bakgrund av att de flesta TV-tittare tydligen trodde historien var sann, är du inte rädd för repressalier?

-- Dom får jag väl ta i så fall, blir svaret. Just nu är jag mest stolt över att min sonson gjort en rolig film men med en högst allvarlig baktanke. Att många gick på bluffen visar ju att han lyckats i sitt uppsåt.

-- Att VM i fotboll verkligen genomfördes i Sverige 1958 är jag alldeles säker på. Jag var själv och såg matchen Sverige-Tyskland i Stockholm, tillägger Pelle Löfstedt.

Vad har då upphovsmannen Johan Löfstedt för kommentarer till att så många faktiskt lät sig luras av TV-filmen?

-- Jag är förvånad, säger han. Faktum är att cirka 3 000 personer tog tillfället i akt och chattade med mig efter det att filmen visats. I början visade det sig att de allra flesta trodde att "Konspiration 58" verkligen existerade. Men efter hand sjönk procenttalet.

Ytterligare ett bevis för hur stort intresse Johan Löfstedts film fått, visar att inte mindre än 16 000 besökt den hemsida om sammanslutningen som tillverkades i anslutning till TV-filmen.

Johan Löfstedt uppger att han med filmen vill få människor att tänka efter. Att inte bara svälja all den information som ges, bland annat via massmedia.

-- Kopplingen till historierevisionisterna och de som förnekar förintelsen är viktig, förklarar han. Jag hoppas att filmen kan användas i informationssyfte för de unga vilsna pojkar med lite för kort hår som funderar på att börja ifrågasätta existensen av förintelsen.

-- Den enskilda granskningen av det vi tar del av via tidningar, tv och radio är näst intill obefintlig. Vi måste fråga oss hur hög sanningshalten är i det vi ser, hör och läser.

Mannen bakom filmen, Johan Löfstedt, är 27 år och bördig från Vadstena (påstår han).

Han gör vidare gällande att han läst tre terminer på Stockholms filmskola och därefter gått en termin på Dramatiska institutets regilinje. Han säger sig bo i Göteborg och pendlar till kungliga huvudstaden där han uppger sig ingå i filmargruppen Stavro.

Johan Löfstedt påstår vidare att han tidigare bidragit med en tv-visad film, nämligen "Innan det fortsätter" som visades 1997.

Det här är emellertid uppgifter om filmmakaren som Corren inte kollat ...

Till er som inte hade tillfälle att se fejkdokumentären "Konspiration 58", ges ett nytt tillfälle när den sänds i repris på söndag kl. 23.45 i SVT 1.

Påstås det ...