Temat för årets upplaga av Humanistdygnet -- det elfte i ordningen -- är Möten: krockar, kärlekar och konstigheter.

Efter inledande ord av professor Martin Kylhammar och skönsång av Linköpings studentsångarförening, Lihkören, äntrade huvudpersonen talarstolen för att möta åhörarna i länsmuseets fullsatta Westmanhall.

För de flesta som lyssnade till Sven-Eric Liedmans invignings-tal blev nog mötet med det engelska ordet "serendipity" en ny bekantskap.

Det konstiga ordet har en fantasieggande historia.

-- Det skapades av den engelske författaren Horace Walpole på 1700-talet efter en saga om de tre prinsarna från Serendip, berättade Sven-Eric Liedman.

De tre prinsarna for ut och fann något annat än vad de sökte, men det prinsarna fann var ändå lika värdefullt.

-- Ordet serendipity har blivit en succé och en del människor använder ordet som liktydigt med att vinna högsta vinsten på lotteri. Men det är inte vad ordet egentligen betyder. Serendipity betyder att hitta något som man inte har letat efter.

För Sven-Eric Liedman passar ordet utmärkt för att beskriva hans möten med böcker på ett engelskt universitetsbibliotek.

-- När vi lär oss något nytt är det i möten med det främmande. Möten med böcker tillhör de viktigaste för kunskapsutveckling. För mig har fullständigt oväntade möten med böcker som jag inte ens visste fanns haft stor betydelse.

Oväntade möten, fick åhörarna veta, kan också ha stor betydelse när det gäller banbrytande vetenskapliga upptäckter. Av en slump råkade den amerikanske genetikern James Watson träffa den engelske fysikern Francis Crick. De bägge vetenskapsmännen ansågs vara lite speciella och ingen ville ha med dem att göra.

-- Crick talade för mycket och skrattade högt. Och Watson ansågs vara otrevlig.

Men samarbetet mellan de två naturvetarna skulle bära frukt och 1953 presenterade de en revolutionerande upptäckt.

-- De råkade träffa varandra och tillsammans kom de fram till att DNA-molekylen kunde beskrivas som en dubbelspiral. Deras lyckade möte är ett exempel på serendipity.

Sven-Eric Liedman avslöjade också i sitt tal att han är en vän av ordet bildning. Och bildning skaffar man sig genom möten -- gärna oväntade sådana.

-- Jag brukar framhålla vikten av att det liv vi lever måste utspelas i mångskiftande miljöer. Vi måste möta olika typer av människor. Det finns en tendens till nivellering i samhället. Men det som får oss att växa är mötet med det mångskiftande.

För att i toner understryka innehållet i Sven-Eric Liedmans tal valde Lihkören, under ledning av Hans Lundgren, att framföra såväl en sydafrikansk körsång som den svenska körklassikern "Kung liljekonvalje". Snacka om oväntat möte! Serendipity var ordet.