CCC

Hundtricket

Regi och manus: Christian Eklöw och Christopher Panov

I rollerna: Linus Wahlgren, Alexander Skarsgård, Josephine Bornebusch

Speltid: 1 tim 45 min

Censur: 7 år

Filmstaden i Linköping

"HUNDTRICKET" är en film där huvudkaraktärerna definieras inte minst av sin filmsmak.

Simon, romantiker: Sitter hemma i soffan och snyftar till "En officer och gentleman" och har "Pretty woman" i videohyllan.

Robinson-Micke, wannabe-kändis och Stureplansbrat: På hans videokassetter står det "Shaft", "Gone in 60 seconds" och -- förstås -- "Hollow man".

En svensk film med sinne för små smarta detaljer. Tack för det.

Tack för hela "Hundtricket", förresten. En av de absolut bästa svenska romantiska komedierna på senare år. Ursprungligen en kortfilm som expanderat till långt format och ändå inte känns ansträngd eller sökt.

Klassisk romkom

Här träffar vi alltså kompisgänget Simon (Linus Wahlgren), Micke (Alexander Skarsgård) och Mario (Ivan Nikcevic), tre grabbar kring 25 i varsin livssituation: Mario är stadgad, Micke swingsingel och Simon fast i drömmarna om den stora kärleken. Schabloner? Visst, men samtidigt utmejslade med sådan konsekvens och ibland, som i Skarsgårds fall, så osannolika att de absolut finns någonstans där ute.

Där ute finns också Mia (Josephine Bornebusch). Är det hon som är Simons drömprinsessa? Klart det är. Eller inte. Eller? Ledtråd: Vi talar klassisk romkom här.

Äkta tonfall

"Hundtricket" har varken samma bett som "Jalla! Jalla!" eller samma sprudlande charm som "Utanför din dörr" från i våras, men den har annat. Den har ett bra skådespeleri, framför allt av Skarsgård och Bornebusch, den har ett äkta tonfall med sköna repliker .

Och den har, och det här är nästan ett kvalitetskrav i nutida svensk film, Kjell Bergqvist i en magnifik biroll som franskkursens Caligula.

Sedan är det ju märkligt att man blir så glad bara av att se ett filmkärlekspar där hon är längre än han.

Filmerna "Skruva den som Beckham" och "xXx" recenseras på sidan C2.