Ett chartrat flygplan flög i helgen hem chefstjänstemän från den australisk- nyzeeländska banken ANZ:s Solomonkontor till Australien, uppgav Radion Nya Zeeland.

En fond med namnet Family Charity Trust Fund har förmått tusentals människor att betala in 250 Solomondollar vardera, drygt 270 kronor, mot löfte om att i gengäld få 1,2 miljoner dollar en månad senare. ANZ har varit ett särskilt mål för den stigande folkilskan, trots att bankens huvudkontor ihärdigt förnekat samröre med Family Charity Trust.

Även premiärministern Allan Kemakez har förnekat att han har något med fonden att göra.

Staten Solomonöarna är konkursmässig efter ett fyraårigt inbördeskrig.

Förra veckan blev huvudstaden Honiara av med elen eftersom regeringen inte kunnat betala elräkningen.

Det är oklart hur mycket som betalats in till Family Charity Trust. Enligt en diplomat köade hundratals människor utanför affärsbankers och centralbankens kontor och krävde sina 1,2 miljoner dollar.

Solomoöarnas radio sade att den erfarit att pengarna som fonden fått ihop förts över till Fijiöarna. En kvinna, Betty Maenua som arbetar för fonden, ska också ha gett sig av till Fiji.

Fonden har inget känt bankkonto i Salomonöarna, uppgav en polis.

För en månad sedan förnekade en kriminalkommissarie kännedom om att någon fond med namnet Family Charity Trust existerar.

Stora insättningar hade däremot gjorts i två affärsbanker och landets centralbank, sade kriminalpolisen. Pengarna skulle finnas på konton vars innehavare är Betty Maenua. Men alltsammans ska ha tagits ut den senaste dagarna.

Family Charity Trust Fund förmodas vara en variant av pyramidspelet Ponzi, som drogs igång redan 1919 av Charles Ponzi och som lovar stora betalningar på kort tid mot små insättningar.