Det säger advokaten Gustav Sandberg, som överklagade kommunstyrelsens beslut från i våras om att stödja filmatiseringen av Linköpingsförfattaren Mons Kallentoft kriminalromaner. I sitt överklagande anförde han bland annat att produktionsbolaget Unlimited Stories AB inte är från Linköping, att det drivs i vinstsyfte, och att kommunens totala stöd på 3,7 miljoner kronor inte kommer att ge några långsiktiga effekter på arbetsmarknaden. Kommunstyrelsen beslutade att ”kommunkoncernen” ska skjuta till pengar till filmprojektet. I det här sammanhanget är det Visit Linköping & Co, Stångåstaden AB och Tekniska verken AB. Privata finansiärer ska satsa lika mycket.

Men Förvaltningsrätten upphävde beslutet i sitt domslut och konstaterade att det är ett "riktat individuellt stöd till aktuellt filmbolag". Det är Gustav Sandberg nöjd med. Han menar att det faller utanför kommunens kompetens att satsa så mycket pengar på ett externt bolag:

– Jag har anfört skäl till att det var ett felaktigt beslut. Det är inte kommunens uppgift att stödja privata produktionsbolag som kommer hit tillfälligt. Kommunens och regionens uppgift är att främst prioritera sjuvård, utbildning och omsorg, säger Gustav Sandberg.

Han tillägger:

– Klart att jag förstår att det är kul med en kriminalfilm som spelas i Linköping. Men jag tycker att det är pengar som inte kommer alla till gagn och att det här stödet är en snedfördelning.

Han berättar att hans engagemang i frågan har byggts upp under lång tid, eftersom han tycker att kommunen satsar för lite på idrotten i Linköping. Han har tidigare kritiserat att kommunen dröjer med att satsa på en fotbollsplan i Ekängen.

– Jag har länge varit irriterad på att man inte kan satsa på idrottsmöjligheter i olika områden i Linköping. Men när ett filmbolag hör av sig, så kan miljonerna rulla!

En vanlig kritik mot just kommunala sportsatsningar är att man inte satsar lika mycket på kultur.

Hur ser du på det?

– Det är inte en relevant jämförelse. Här handlar det om att stötta ett enskilt privat bolag. Att spela in en kriminalfilm är inte kommunens sak, säger Gustav Sandberg.