Engagemanget, en satsning på hemlagat, den stora salladsbuffén och att de äldre själva kan önska rätter. Det låg bland annat bakom segern.

– Vi lägger ner mycket tid och energi på maten. Det är kul att jobba här för vi får en sådan uppskattning från de boende, säger kökschefen Veronica Klingeroth.

Klassiskt och svenskt går hem. Samtidigt som det finns utrymme för det mer exotiska.

Artikelbild

| Färgstarkt värre. Så här kan en smörgåstårta från det prisade köket på Vifolkagården se ut.

– Det är husmanskosten som gillas allra mest. Men vi blandar även in annan mat, så klart. Så att man får prova något nytt ibland.

I dag står en av de mest populära rätterna på menyn: kålpudding. Förberedelserna är i full gång i köket. Och Kjell Åke Present klagar definitivt inte.

– Oh, det som är så gott, säger han entusiastiskt när gruppen som samlats för att läsa morgontidningen får höra dagens lunchmeny.

De är eniga, att priset gick hit var välförtjänt.

Artikelbild

| Önskerätten. Till slut blir det stekt strömming, om Kjell Åke Present får välja sin favorit på menyn.

– De varierar det bra. Det är strömming och det är rotmos. Allt möjligt. Vi kan definitivt inte klaga, säger Kjell.

Hagdahlsakademien ska "lyfta fram förtjänstfulla insatser för östgötsk mat, konst, konsthantverk och kultur". Men att de valde just Vifolkagården var en stor överraskning för vinnarna själva.

– Men det är en stor eloge till våra kockar. Vi är mycket stolta, säger verksamhetschefen Birgitta Johansson.