I Norrbotten, Västerbotten, Jämtland, Västernorrland, Gävleborg, Dalarna och Värmland har jägarna redan haft en dryg vecka på sig ute på passen. För den jaktintresserade är tidpunkten ett säkert hösttecken, och ett tillfälle att få lite avkoppling och egentid.

Det här är verkligen något som jägare refererar till när man pratar om jakten. Det är inte "gud, vad jag har fått skjuta" utan det är verkligen naturupplevelsen. Sedan är det mycket det här att man umgås i jaktlaget. Det kan vara med människor du kanske inte träffar så mycket annars, det binder ihop människor och generationer. Men det är framför allt naturupplevelsen som man upplever är så häftig, säger Christina Nilson Dag.

Nilson Dag säger att vistelsen ute på passet för många kan vara rent meditativ.

Det finns studier som visar att om man vistas i naturen så blir man mer harmonisk. Det är inte specifikt vid jakt såklart, men vid jakten behöver du vara väldigt närvarande. Annars missar du något.

Stressande

Att släppa staden och det moderna livet för att tillfälligt bege sig ut i skogen är dock inte helt enkelt för vissa.

Att bara sitta utan att vara uppkopplad och vara avkopplad i stället är ganska ovanligt. Det kan nästan vara stressande för folk att inte ha med sig mobilen, säger Nilson Dag.

Hon tror att många skulle uppskatta stillheten och intrycken i skogen, även om alla inte har jaktintresset.

Vi uppfinner nya ord bara för att sitta ute i skogen. Det känns som man måste kalla det något nytt för att det ska vara relevant för en ny generation. Det kanske är bra att det heter mindfulness numera. Att det är mindfulness-övning, för det är det verkligen.

Naturkontakt

Nilson Dag ser även hur den ökade klimatmedvetenhet påverkar:

För nutidsmänniskor som bor i städer så är det verkligen, inte terapi kanske, men det är verkligen att få kontakt med naturen. Nu när vi är så måna om att rädda planeten på olika sätt och bidra till en hållbar framtid – att då lära sig hur naturen fungerar, att se det med egna ögon och uppleva det, det gör man ju verkligen som jägare. Du lär dig väldigt mycket bara på att vara mycket ute i naturen.

I de södra delarna av landet är det 14 oktober som gäller som älgjaktspremiär.