Det är lätt att svepas med av magasinens vackra reportage med prunkande rabatter och grönskande trädgårdsland. Planer smids, fröer och plantor inhandlas på närmaste handelsträdgård och hårt arbete tar vid. Några månader senare har alltsammans dött. Självförtroendet är stukat och plånboken tom.

Men misströsta inte. Dina gröna fingrar kanske bara behöver styras åt rätt håll? Dan Rosenholm är trädgårdsskribent och fotograf, dessutom lantmätare och doktor inom geografisk information. Trädgård har varit hans stora intresse i 40 år och han har skrivit sju böcker i ämnet. I den senaste "Trädgårdshandbok för hopplösa lägen" (Norstedts) har han samlat sina erfarenheter om knepiga förutsättningar.

Det är det här som människor har problem med. De hamnar på något ställe och upptäcker att "här går det inte att skapa någon trädgård". Det är för torrt, för blåsigt, för mörkt eller vad det nu kan vara. Men det är fel tänkt, det är inte platsen det är fel på!
Artikelbild

| Det handlar om att utgå från platsen, om väderförhållandena och vegetationen för att lyckas med sin trädgård. Dan Rosenholms egen trädgård är lummig och skogslik trots att han och hans familj bor i ett vanligt villakvarter.

Var följsam

Han har sett fenomenet upprepade gånger och också hittat lösningen.

Allt går att göra något bra av – om man anpassar sig till omständigheterna.

För det finns metoder för att lyckas och hitta de där växterna som klarar torkan längst ute vid havsbandet i Bohuslän eller trivs i sumpig skogsmyrsmark i Småland. Det går att förundrats över hur underbara miljöer det går att skapa där det egentligen inte borde gå.

Artikelbild

| Trädgårdskaféet Wästergården i Liden, Hälsingland, har skapat en fantastiskt prunkande sluttningsodling i ett soligt västerläge.

Dan Rosenholms filosofi är att man ska böja sig för naturen och göra som den vill. Försök inte få engelska rosor att trivas i Norrlands inland, tvinga skira funkior att uthärda södersluttning eller att plantera solälskande lavendel bakom huset i norr. Det är dömt att misslyckas och föder frustration.

Genom att välja växter som gillar omgivningen och odla på ett anpassat sätt genom att skapa skydd, terrassera, sätta häckar och träd, går det mesta att förvandla till lummig trädgård och trivsamma miljöer.
Artikelbild

| Älggräs uppskattar fukt.

Fråga grannar

Ett av Dan Rosenholms bästa knep är att hämta kunskap från de som levt och verkligen lyckats med odling i miljöer som på olika sätt är utmanande.

Artikelbild

| "Trädgårdshandbok för hopplösa lägen" av Dan Rosenholm.

Börja med att gå runt i det område där du bor. Titta in i trädgårdarna och se hur det ser ut. Fråga dina grannar vad som fungerar hos dem. Det är det du ska satsa på.

Men man behöver egentligen inte bo på en extrem plats för att ha det kämpigt. De flesta moderna villaträdgårdar har ganska tuffa förhållanden.

Artikelbild

| Att blanda i biokol i jorden förbättrar näringsvärdet och strukturen.

Jordlagret är på tok för tunt. Det brukar ligga en decimeter direkt på hårt packad fyllnadsmassa som kan innehålla vad som helst av det som blivit över vid bygget. Sedan rullas en färdig gräsmatta ut ovanpå – som gulnar efter två månader, säger Dan.

Skapa lummighet

Hans råd för en sådan tomt är att plantera träd och häckar. Gärna något snabbväxande som pil, allt för att få omedelbar effekt. Det viktiga är att skapa skugga och löv som får falla till marken. De berikar i sin tur annan växtlighet.

Man ska absolut inte kratta bort löv och gräsklipp. Det är i grönska människor hör hemma. Jag har inget emot räta linjer och ordnade trädgårdar, tvärtom – bara lummigheten finns där.

Däremot värjer han sig mot att tipsa om någon favoritväxt, en sådan där pålitlig sort som alltid fungerar. Trots att han just har talat sig varm om gulplister, en marktäckare som förvånade honom genom att trivas på en plätt med mager jord under ett körsbärsträd i hans egen trädgård.

Det finns inga växter som är säkra kort överallt. Man måste pröva sig fram. Men om jag måste säga någon så blir det bergbambu.
Jag gillar allt med den! Den fräscha grönskan och formen, växtkraften och hur den rasslar i vinden. Den är alldeles särskilt snygg mot röda stugor, en tjusig stilkrock.

Annars är det bara att omfamna din trädgård precis som den är och försöka utveckla de grödor som gillar läget.