Fuglesang imponerad över LiU-forskning

Sveriges hittills enda astronaut Christer Fuglesang tror på uppskjutning av satelliter från Esrange i Kiruna. Det skulle få stor betydelse för svenskt näringsliv, menar han.

Christer Fuglesang tror på svensk rymdindustri. Han är imponerad över visualiseringsforskningen vid Linköpings universitet.s

Christer Fuglesang tror på svensk rymdindustri. Han är imponerad över visualiseringsforskningen vid Linköpings universitet.s

Foto: Ulrik Svedin

Almedalen2016-07-06 11:45

Vi träffas för en kort intervju efter ett seminarium om visualisering i Almedalen. Han är imponerad av Linköpings universitets visualiseringsforskning, och det relativt nybildade klustret Visual Sweden.

– Det har stor nytta att kunna visualisera rymden, både för att pedagogiskt kunna berätta om den men också för forskare. Det är ett sätt att förstå avståndsförhållanden i rymden som är betydelsefullt. De metoder som man tagit fram för att hantera stora mängder data i visualiseringen är väldigt imponerande.

Vad behövs inom rymdforskningen i dag?

– Svensk rymdindustri kan utvecklas ordentligt. Till exempel genom egna uppskjutningar av satelliter från Esrange i Kiruna. Ett hinder skulle dock vara att man först måste avtala med Norge eftersom det finns en möjlig risk för att saker landar där.

Han tror att det skulle ge mycket för svenskt näringsliv, inte minst i Linköping med Saab och Ruagspace, som är världsledande inom flera områden.

– Det skulle bli den enda uppskjutningsplatsen i Europa, vilket givetvis får positiva effekter på många sätt.

Vad kan vi ha rymdforskningen till?

– Många saker. Vi använder rymden hela tiden genom GPS-system och genom vädertjänster, till exempel.

Hur gör man för att intressera barn och unga för rymdforskning?

– Det är inte alls svårt. Det behövs inte så värst många fler rymdforskare, däremot kan vi använda rymden för att skapa ett intresse för naturvetenskap och teknik.

Vad tror du om fortsatta rymdfärder?

– Det kommer att utvecklas rymdturism i framtiden, och så småningom också kanske flyglinjer som gör att man kan åka till Australien på två timmar. Det finns ett stort intresse för det.

Kommer människor att landa på planeten Mars.

– Ja, frågan är bara när och vilka personer. Jag är själv ganska besviken på att Sverige och Rymdstyrelsen inte satsar mer på att delta i bemannade rymdfärdsprojekt i världen. Man är rädd för att det ska ta resurser från andra projekt. Men om vi inte gör det nu så kommer det att bli svårt att ta igen. Då kommer vi inte att ha någon mer austronaut på mycket länge.

Slutligen, hur är det i rymden?

– Det är oerhört vackert eftersom man ser Jorden. På en marsresa skulle man bara se stjärnor och solen under en stor del av färden. Sedan är det tyngdlösheten ... som är väldigt speciell.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!