Klosterträdgård går mot ny vår

Höstlöven faller sakta mot marken, och turistströmmen har glesnat vid Alvastraruinen. Ändå händer det saker. Klosterträdgården håller på att rustas upp. Dess forna glans ska återuppstå.

Gabor Pintje håller på att rusta upp Alvastras klosterträdgård. Jorden har bytts ut och i rabatterna löper nu bevattningsrör, allt för att göra skötseln  enklare.

Gabor Pintje håller på att rusta upp Alvastras klosterträdgård. Jorden har bytts ut och i rabatterna löper nu bevattningsrör, allt för att göra skötseln enklare.

Foto:

alvastra2003-10-29 08:09

Gabor Pintje och Karl Kempe har tagit sina spadar. Sedan har de grävt och grävt. Och de får fortsätta ett bra tag till om de ska nå sitt mål att få ordning på rabatterna i Alvastras klosterträdgård.

-- Du ser att det är kompakt jord, och det går inte att använda grävmaskin i den här miljön, säger Gabor Pintje.

Alvastra cistercienserkloster grundades 1143 och sägs vara den svenska trädgårdskulturens vagga. Här lär det ha funnits en klassisk korsgångsanläggning.

Klosterträdgården rekonstruerades ovanpå utgrävningsmassorna på 1960-talet av Rolf Erixson, mannen som titulerades örtaträdgårdsmästare och som avled för fyra år sedan.

-- Jag vill hedra hans minne, säger Karl Kempe.

Otacksamma sysslan

Som tillsyningsman för ruinområdet har han haft den otacksamma sysslan att hålla ordning på trädgården. Det tycks delvis ha varit en omöjlig uppgift. Jorden är ytterst svårskött med fullt av murbruksrester och rotogräs. Vissa kulturväxter har fullständigt tagit över som såpnejlika och knölklocka.

Ett 40-tal växter fanns det från början, och en del av dem har Gabor Pintje tagit hand om i sitt växthus på Vätterblommans blomsterodling. Där skolas de om och rensas från ogräs för att sedan sättas tillbaka. I vår planteras sedan de frösådda växterna. Sammanlagt kommer den nya klosterträdgården att innehålla omkring 70 växtsorter. Bland dem finns bland annat birgittalilja, gullgentiana, kvanne, munkrenfana, praktkungsljus, våradonis och vin-ruta.

Markväv längst ner

Hittills har de grävt bort cirka 20 kubikmeter. Längst ner har de lagt markväv för att hindra ogräset från att hitta tillbaka. Sedan har de lagt bevattningsrör och fyllt på med sterilt murgrus som är poröst och luckert. Vatten ska komma från den gamla klosterbrunnen som herrarna har grävt ut och rensat från slam och en och annan önskepeng.

Pengar kan de visst behöva. Det Riksantikvarieämbetet bidragit med är en mindre summa och en tredjedel av rabatterna får vänta tills de får lite mer.

Klosterträdgården har turistiska potentialer. Krusmyntagården på Gotland lockar mängder med besökare sommartid för att beskåda trädgården, gå på visningar, lyssna på föredrag och inhandla växter i butiken. Något liknande skulle även Alvastras klosterträdgård kunna utvecklas till.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om