Antalet mjölkkor fortsätter att minska, visar färsk statistik från Jordbruksverket. Det sätter också spår i mjölkproduktionen. 2,7 miljoner ton mjölk vägdes in i svenska mejerier under 2019, vilket är en nedgång med två procent från året innan.

Stefan Gård, ordförande för intresseorganisationen Sveriges mjölkbönder, ser två tydliga orsaker.

Kortfattat är det torkperioden för två år sedan som sätter sina spår. Plus att det är en väldigt trängd lönsamhet, säger han.

Torkan sommaren 2018 fick foderpriserna att skjuta i höjden och kostnaderna för bönderna ökade.

Torkåret gröpte ur likviditeten på gårdsnivå så hårt. Det är svårt att få det att gå ihop, helt enkelt.

Antalet mjölkgårdar har minskat stadigt under flera år, liksom antalet mjölkkor. De senaste 20 åren har antalet mjölkgårdar minskat med 77 procent och Stefan Gård ser inga förutsättningar för att trenden ska vända. Han pekar på att lönsamheten är låg och att konkurrensen från utlandet hård.

Att ha internationella inkomster och nationella priser, det är vårt dilemma.

För att stoppa minskningen av antalet mjölkbönder borde ersättningen för mjölken öka eller kostnaderna, till exempel energiskatter, sänkas, framhåller han.