Hyllning till Atterboms landskap

"Med anledning av Atterbom" är Göran Bergengrens nya personliga bok. Den ska tillsammans med en utställning av bilder som ingår i boken presenteras i Atterbomshuset den här helgen.

Åsbo2004-09-03 05:02

I varje persons liv finns det saker som förföljer en. Som alltid finns med i tankarna oavsett vad man gör. Spår av Åsbodalen och Pålsbo ängar finns i nästan allt som författaren Per Daniel Amadeus Atterbom har skrivit trots att han redan som ung lämnade Åsbo och bodde i Uppsala.

Präglad av landskapet

Genom Atterboms litterära hyllning till det vackra landskapet blev det känt i hela landet. Och det kallas fortfarande för Atterboms landskap, även om landskapets stora son är död sedan snart 150 år tillbaka.

Det här landskapet har inte präglat bara Atterboms liv och författarskap, det har också påverkat Göran Bergengren. Och det påverkar på ett eller annat sätt alla som bor här eller kommer i kontakt med det.

Hårda förändringar

- Man kan resa över hela världen och se alla möjliga sevärdheter. Efter ett tag är det inte mycket man minns. Men landskapet från barndomen kan man aldrig glömma. Och det spelar ingen roll var man sedan hamnar i livet, säger Göran Bergengren som själv bott hela livet i Åsbo socken men rest världen runt.

Han är författare, kritiker, biolog, hedersdoktor vid Linköpings universitet och en av landets främsta Atterbomkännare. Göran Bergengrens nya bok är en samling av litterära historiska essäer där man möter Atterboms vackra landskap samt lite udda händelser och människor från trakten.

- Vissa delar av landskapet är desamma. Men en hel del är förändrat. Vissa förändringar drabbar människor nästan som ett krig. Som till exempel när en motorväg ska byggas genom landskapet och många familjer tvingas flytta hemifrån, säger han.

Krävande insatser

Samspelet mellan den nya och den gamla tiden och konsekvenser av hur landskapet och människan påverkar varandra speglas inte bara i Bergengrens texter utan även i bokens svartvita fotografier tagna av Vibeke Mathiesen, fotograf från Linköping.

- Alla bilder är tagna 2002 och 2003 och har utgångspunkt i boken. Jag har först läst texterna och sedan gjort bilder med en kamera av äldre typ på stativ. Det innebär att man måste bestämma sig vad man ska göra innan kameran byggs upp på stativ, säger Vibeke Mathiesen.

För detta krävdes både eftertanke och tid. Och om man har tid att stanna upp upptäcker man hur rikt ett landskap är. Vilket i sin tur berikar en själv. Det får alla som ser utställningen och hör presentation av Bergengrens bok på lördag och söndag i Atterbomshuset i Åsbo upptäcka. Det hoppas i alla fall Göran Bergengren och Vibeke Mathiesen.

Visningen och bokens presentation sker även söndagen 12 september, mellan 13 och 17.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om