Staffan Danielsson har gjort en anmälan till Konstitutionsutskottet (KU). Han vill att tre ministrar granskas för vad de gjort och för vad de inte gjort när det gäller åldersbestämningar på asylsökande. Han anmäler dels de båda socialdemokraterna Helen Fritzon som nu är migrationsminister och Morgan Johansson som nu är justitieminister. Dessa båda har enligt Danielsson ett ansvar för de knäledsundersökningar som nu görs.

Enligt Danielsson har denna metod lett till att hundratals asylsökande barn klassats som vuxna och därför fått avslag på sin asylansökan.

– Detta är en rättsskandal. Inget annat land i världen använder denna metod där man undersöker knäleder. Migrationsverket borde omedelbart sluta att grunda sina beslut på dessa undersökningar, säger han.

På samma sätt tycker han att det är en skandal att vuxna män fått asyl genom att påstå att de var under 18 år. Därför anmäler han moderaten Tobias Billström för det han gjorde under sin tid som migrationsminister och även Morgan Johansson för det han åstadkom under sin tid som migrationsminister. Den delen av anmälan handlar snarast om vad de inte gjorde.

Enligt Staffan Danielsson blundade de för att Migrationsverket struntade i att göra åldersbestämningar under fem år (2010-2015) vilket enligt Danielsson ledde till att vuxna bedömdes vara barn och därmed fick asyl på fel grunder.

– Sverige som rättstat kan inte låta de asylsökande själva uppge sin ålder eftersom det är så stora fördelar att vara under 18 år när det gäller asyl. Det är en rättsskandal och ingen regering har ingripit mot detta, säger Staffan Danielsson.

Utöver dessa anmälningar till KU gör Staffan Danielsson en anmälan till Justitieombudsmannen, JO. Danielsson anmäler Rättsmedicinalverkets ledning och en rättsläkare för att de grundat beslut om asyl på undersökningen av knäleder. Även Migrationsverket ingår i denna anmälan.

Apropå att han anmäler en minister – Billström – som ingick i den egna regeringen säger han:

– Det är verkligen inte roligt att jag som centerpartist anmäler en minister i den alliansregering som jag stödde, men jag vill att den här skandalen granskas. Ett stort antal vuxna män gavs asyl som om de vore barn, säger han.