I början hade sjuksköterskan på företagshälvovården svårt att tro det hon såg. Patienten Tommy Runessons blodsocker-, kolesterol- och blodfettsvärden blev bara bättre och bättre, men han åt precis tvärtemot vad Livsmedelsverket rekommenderar.

Tommy går på tvärs på många sätt. Trots att han alltid varit tjock har han mått fysiskt och psykiskt bra. Sina värden från den feta tiden vet han ingenting om, han har knappt aldrig varit hos en doktor. Men han anar . . .

– Märkligt nog blev jag aldrig mobbad eller kände mig obekväm som tjock. Kanske någon gapade "fetto" efter mig ibland i skolan, med det rann av mig.

Artikelbild

Tommy är utbildad kock i grunden och har alltid älskat mat, "riktig" mat som han kallar det, av husmanskosttyp. Kött och fisk med feta såser och berg av pasta, bröd och potatis. Och Coca Cola. Han åt stora portioner och var tjock redan som liten. Men något sötsug har han aldrig haft och inte heller varit särskilt förtjust i kaffebröd och godis.

Eftersom han mådde bra hade han inga tankar på att banta, även om han långt därinne naturligtvis visste att han borde göra det.

Så vad hände?

– Ja, det är ju rätt komiskt egentligen. Jag satt och googlade efter nya recept på bearnaisesås och råkade hamna på journalisten Sten Sure Skaldemans sida www.skaldeman.se. Jag blev fast i hans livshistoria, om hur han förlorade en viktminskningstävling och började att äta sig till döds. Han åt allt det som var gott och förbjudet och struntade i det övriga. Till hans stora förvåning började alla 70 hälsovådliga kilon rasa. Och han lever än! Hans ledord är: "Om vi äter som vi är avsedda att äta, så får vi den kropp och den hälsa som vi är avsedda att ha."

Artikelbild

– Det ju förbluffande att en människas försök att äta sig till döds startade en folkrörelse. Jag har aldrig tvivlat på det här sättet att äta. Efter två år var 90 kilo borta, alla mina värden är helt perfekta och jag har inte upplevt en sekund av lidande eller hunger. Det här är en njutmetod som jag aldrig släpper. Mamma, pappa och min bror har också hakat på.

Du äter ju på ett väldigt ovanligt sätt, superstrikt lchf, och många studsar nog inför mängden smör du sätter i dig.

Artikelbild

– Jag har alltid älskat kryddsmör, bearnaise och majonnäs. Om man har problem med det föreslår jag att man åtminstone väljer fett kött. Karré istället för kotlett. Entrecôte i stället för biff och filé. Kycklinglårfilé i stället för bröstfilé. Det har insprängt fett, smakar bättre och är billigare. Man måste ju inte äta så superstrikt som jag gör. Fettet kan också komma från grädde, ost och creme fraiche, men de innehåller lite mer kolhydrater. Tricket med lchf är att fettet håller dig mätt.

På din blogg förstår man att du är en siffernörd. Dina hälsovärden redovisas ständigt.

Artikelbild

– Ja, jag tycker det är kul. Jag har sedan länge ett helt platt blodsocker, det dippar aldrig.

Kritiker menar att klimatet kollapsar om alla ska vräka i sig kött.

Artikelbild

– Det ska vi inte. Vi ska inte öka proteinet, bara slopa kolhydraterna och lägga till mättat fett.

Socker kontra andra kolhydrater, det är väl där meningarna går isår?

Artikelbild

| Tommy Runesson har tappat 90 kilo med fettkost och förbättrat alla sina värden. Foto Pia Molin

– Ja, att socker är dåligt är alla eniga om. Men jag vill påstå att stärkelserika kolhydrater, mjöl som omvandlas till socker i magen, är en lika stor bov.

Begreppet lchf har blivit ett rött skynke?

– Ja, många har börjat kalla det för lågkolhydratkost i stället. Lchf är en svensk uppfinning och jag hymlar inte med vad det är som förmodligen räddat mitt liv. Jag tar gärna debatten med vilken dietist som helst. Jag är väl påläst och representerar ju inte direkt den enda framgångssagan på det här området. Numera är jag utbildad kostrådgivare och ger föreläsningar.

Vari ligger det kontroversiella?

– Inom lchf finns inga stora pengar inblandade, men det gör det i livsmedelsindustrin och för kostråd som göder läkemedelsindustrin. Det handlar om prestige och pengar. Det finns diabetesmottagningar som har broschyrer om hur man ska äta, som är utgivna av läkemedelsföretag som säljer insulin! Tänk dig att alla dietister som varnat för fett nu skulle gå ut och säga "oj, vi hade fel!" Då erkänner de ju i samma andetag att de med sina råd försämrat levnadsstandarden för hundratusentals diabetiker och överviktiga.

– Men det är bråttom nu. Många människors liv står på spel.

CARINA GLENNING