ÅFF:s fall ingen risk för fotbollsgymnasiet

Får ÅFF:s fall från division ett till två några allvarliga konsekvenser för fotbollsgymnasiet?

I december och januari testar Bildningscentrum Facetten  unga som söker till fotbollsgymnasiet. Bilden är från ett tidigare test på Kopparvallen.

I december och januari testar Bildningscentrum Facetten unga som söker till fotbollsgymnasiet. Bilden är från ett tidigare test på Kopparvallen.

Foto: Lotta Willsäter/ Arkiv

Åtvidaberg2019-11-07 08:00

–  Nej, inte direkt, svarar Bildningscentrum Facettens rektor Mikael Nord. 

Skolan har i dagsläget drygt 80 elever på fotbollsgymnasiet. De utgör ungefär en tredjedel av skolans elever och är därmed en väsentlig del av gymnasiet i Åtvidaberg.

– Vi har fotbolls- och golfelever från 45 kommuner, från Boden i norr till Göteborg, Ulricehamn i söder och förstås också elever från Åtvidaberg. Plus två från Finland. Vi skulle inte haft så många elever utifrån om vi inte haft bra kvalité på vår utbildning, säger Mikael Nord bestämt.

Bildningscentrum Facetten har status som anordnare av Nationellt godkända idrottsutbildningar, NIU. Ett av flera krav som ställs är att utbildning är elitinriktad. 

Klarar ni det när skolans samarbetsförening ÅFF går ner till division två? 

– Ja, det finns inget regelverk kring NIU som kopplar licensen till någon bestämd division. ÅFF kommer dessutom fortsatt kunna erbjuda elitträning på kvällstid med duktiga tränare för juniorer i U 17 och U 19. 

Mikael Nord funderar högt kring hur ÅFF:s degradering kommer att påverka intresset för elever att söka sig till Åtvidaberg. 

–  Vi har hittills inte märkt att intresset avtagit. Vi får mycket samtal från elever som är intresserade att söka, men den riktiga effekten vet vi först när vi ser hur många som söker. Kvalitén på dem som spelare ser vi vid testerna i december, januari. 

Redan förra året när ÅFF föll från Superettan till division ett uttryckte Mikael Nord viss tillförsikt. Ett A-lag i lägre division skulle kunna ge fler av skolans elever chans till spel. 

– Vi har haft sex, sju elever som tränat med A-laget under säsongen, men som inte haft kontrakt med klubben. Jag hoppas att fler kan få chansen i division 2. Kanske kan en del av truppen byggas på våra unga talanger? 

Mikael Nord har en stark förhoppning om att ÅFF ska kunna ta sig uppåt igen. 

– I förlängningen är det klart bättre för gymnasiet om ÅFF går upp igen. Jag hoppas att det vänder. 

Kommunalrådet Thomas Lidberg (S) ställs också inför frågan om ÅFF:s degradering kommer att påverka gymnasiet. 

– Inte omedelbart. På kort sikt förändras ingenting, säger han och trycker på att skolan erbjuder en helhetslösning som lockar både elever och föräldrar. 

Han nämner kvalitéer, som boende med tillsyn och goda träningsmöjligheter.

– Vi har också en fotbollshistoria och kultur som ingen kan ta ifrån oss, säger Lidberg med eftertryck.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!