Sandtaget, som ligger inklämt mellan Östantorpsvägen, Marknadsbodarna och Sandtagets förskola, tecknades för försäljning redan förra året.
Men affären fullföljdes aldrig. Kommunens köpare, ett bolag i Södertälje, betalade trots flera påminnelser inte hela avgiften. Bolaget satte in drygt 20 000 kronor istället för de drygt 200 000 kronor som markanvisningsavgiften var på. Det slutade med att kommunen hävde affären med motiveringen väsentligt avtalsbrott.
Det dröjde inte länge innan andra spekulanter visade intresse för marken och ville bygga flerbostadshus, som detaljplanen medger.
Två av dessa; Husinvest i Värmland AB och Konceptutvecklarna i Sverige AB, hade tidigare varit med i den markanvisningstävling, som Södertäljebolaget vann.
Ytterligare två företag anslöt; Projekthus i Sverige AB som just nu bygger hyresfastigheter på Oxtorgsgatan i centrum och Peab markutveckling AB.
Kommunstyrelsens planerings- och ekonomiutskott som bereder ärenden åt kommunstyrelsen hade i veckan markanvisning av Åtvidaberg 6:81 (Sandtaget) på sitt bord.
Högsta budet, 2, 5 miljoner kronor kom från Projekthus följt av Peab som la ett bud om 2,16 miljoner kronor. I utvärderingen stod valet mellan dessa båda, men föll slutligen på Peab.
Båda förslagen rymde trygghetsbostäder. Projekthus ville hyra ut en av två fastigheter till kommunen. Peab föreslog en annan lösning, där kommunen enbart hyr gemensamhetslokaler och personalutrymmen.
Kommunalrådet Thomas Lidberg (S) förklarar varför valet föll på Peab.
– Peabs koncept passar kommunen bäst. Det är den bästa lösningen för oss, säger han.
Varför?
– Med Peab slipper vi all administration av lägenheter, som hyror, avtal och visning av lägenheter. Hyresgästerna hyr av Peab och inte av kommunen.
I utvärderingen av anbuden uppges Peab:s koncept minska såväl risken som arbetsinsatsen för kommunen. Upplägget bedöms därmed vara mer förmånligt för kommunen än vid blockförhyrning av en hel fastighet.
Ärendet går nu vidare till kommunstyrelsen. Thomas Lidberg är nöjd att det finns ett privat intresse för att bygga och hyra ut trygghetsbostäder i Åtvidaberg. Han tillägget att det för kommunens del är den bästa lösningen, även ekonomiskt:
– Vi har pratat om behovet av trygghetsbostäder under många år. Parallellt med att vi pratat om Sandtaget har vi haft en plan B. Alternativet har varit att bygga i egen regi.
Behovet av trygghetsbostäder bedöms vara stort. Enligt kommunens egen enkätundersökning rör det sig om mer än 100 bostäder.
–Till 2030 räknar vi med att vi behöver 50 nya platser. Vi måste sätta ner foten nu och komma igång, säger Lidberg.
Med fler trygghetsbostäder hoppas han på att få igång rotation på bostadsmarknaden – för att få äldre att lämna sina villor till nya generationer.
– Många äldre som inte orkar bo kvar hemma önskar också att få ett tryggt boende, där det också finns möjlighet till viss vård och omsorg.
Enligt Peabs förstudie ryms sammantaget 26 till 28 lägenheter i två hus i Sandtaget. På entréplanen finns ytor för samlingslokal, hobbyrum, kontor och förråd.
I skisserna finns lägenheter från 1,5 rum och kök på 45 kvadratmeter till tvåor på 55– 60 kvadratmeter och treor om 70 kvadratmeter. Samtliga lägenheter får fönster åt två väderstreck. Sadeltak och träfasad ska ge husen karaktär av stadsvillor och passa in i den intilliggande miljö med villabebyggelsen i trä.