Det är lite kvar att fixa.
- Lite finputs bara, säger Arne Flink som för 50 år sedan började sin egen bana på Facit.
Mellan 1959 och 1973 arbetade han på Facits fotoavdelning. Knäppte tusen och åter tusen bilder. På produkter, fotboll, chefer, Gunnar Ericsson, Villan, arbetare, lokaler, besökare (som kungen och Olof Palme) och fester. Listan är lång.
- Det finns tiotusentals bilder i arkivet.
Där bland negativ och dia har Arne Flink tillsammans med Britt Svensson på Brukskultur gjort en djupdykning. Fångsten är rik och tillredningen delikat.
Bildmaterialet har satts samman i ett bildspel med text av Britt Svensson. Arne Flinks lugna stämma guidar tittaren från de gamla industrierna med Åtvidabergsbilen, hjulfabriken och möblerna till Karl Rudins räknesnurra som satte snurr på affärerna och utvecklingen.
- Det var en uppfinning som blev rätt omhändertagen av folk som förstod potentialen i den och som visste att marknadsföra den, säger Arne.
Sagan börjar. På bildspelet skymtar en förstasida från Svenska Dagbladet 1932 förbi Rubriken: "Första tio-tangentiga räknemaskinen i världen tillverkas i Åtvidaberg".
Det industriella mönstersamhället växer. Arbetarna hyllas med medaljfester. Räknesnurrorna säljs över hela världen. Facit köper nya företag och expanderar. Arbetskraften får hämtas utifrån.
På bildspelet illustreras det av de nya hyreshusen Marknadsbodarna. En kvinnoröst, hämtad ur en serie inspelade livsöden berättar: "De kallades kaningårdar, dit flyttade unga män och det blev flickmarknad utanför. Åtvidabergs pojkar fick söka sig till Valdemarsvik för sällskap".
En annan röst berättar om 50 år och tre månader på samma arbetsplats. Tryggt, säkert. 1970 hade Facit 14 000 anställda, en omsättning om 1 miljard och produkterna såldes i 140 länder. Vad kunde gå snett?
Med facit i hand vet vi. De mörka molnen klumpade sig vid horisonten. Tyngst var de japanska fickräknarna. I slutet av 1972 såldes Facit till Electrolux. 50 år av framgång var slut.
Historien lever kvar. Britt Svensson är fast i sin uppfattning:
- Man måste förstå hur värdefull historien och rötterna är. Visst, man ska leva i nuet och se framåt, men det skulle ge tyngd åt Åtvidaberg om man visade upp och vågade skryta om Facit.
Bildspelet ingår i Brukskulturs Facitutställning som invigs av Gunnar Ericssons son Staffan Ericsson på annandag jul. Det visas även den 29 och 30 december samt den 5 och 6 januari. Annandagens visning inramas av gruppen Trionette som bjuder på sång från Facitåren.
Britt Svensson tycker att Åtvidaberg bör visa upp och skryta om Facit.