Kommunstyrelsen sa i veckan ja till att bilda ett verksamhetsområde för avlopp inom Kvarnvik och Holmbo. Det innebär att 70-talet hushåll, utmed väg 739 ska anslutas till en gemensam kommunal avloppsrening.
Frågan är inte ny. Länsstyrelsens miljöskyddsenhet har i omgångar tryckt på kommunen de senaste åren.
Redan 2010 påpekades enskilda avlopps påverkan på sjöarna Storsjön och Önn. Risken för övergödning och förorenat dricksvatten påpekades.
2013 skrev kommunen i förslag till en vatten- och avloppsplan att en framtida lösning av va-frågan i området bör utredas och att det kunde bli aktuellt med ett kommunalt verksamhetsområde för spillvatten.
Men kommunen ville avvakta och utreda saken under en femårsperiod. Bland annat hänvisades till stora investeringskostnader.
Länsstyrelsen beslutade 2015 att kommunen senast utgången av 2016 skulle besluta om ett verksamhetsområde för spillvatten och senast sommaren 2019 ha en anläggning i drift.
Bland skälen nämns att de befintliga gemensamma anläggningarna i området är runt 20 år och så gamla att deras tekniska livslängd uppnåtts. Länsstyrelsen pekar också på att det är vanligt att äldre hus på landsbygden inte har anläggningar som uppfyller dagens krav på rening.
Sammantaget bedömde länsstyrelsen att det är motiverat att lösa avloppsförsörjningen för området med hänsyn till människors hälsa och miljön.
Kommunen bad under hösten och fick länsstyrelsens godkännande om ytterligare tid för att kunna ta utreda och samråda inför beslut.
Kommunalråden Elisabet Edlund (S) och Mira Wedenberg (M) kan i dagsläget inte svara på frågor om kostnader samt vem som ska stå för dessa.
– Det får bli en senare diskussion om den ekonomiska fördelningen, säger Elisabet Edlund.
Mira Wedenberg flikar in att kostnaden inte får vara en aspekt i beslutet att bilda verksamhetsområde.
– Människors hälsa och miljö går före.
Enligt kommunens yttrande till länsstyrelsen från 2013 har kostnaden för en gemensam anläggning översiktligt beräknats till 13–15 miljoner kronor, vilket innebär minst 190 000 kronor per hushåll.
Fullmäktige kan besluta om investeringskostnader och hur de ska fördelas. Bland alternativen finns att låta de enskilda fastighetsägarna betala hela eller delar av kostnaden. Andra är att låta att brukarkollektivet i kommunägda Åtvidabergs Vatten AB ta kostnaden eller att fullmäktige skjuter till pengar.