Allt svårare att hitta lägenheter

Kommunen får allt svårare att hitta bostäder åt nyanlända som anvisas till Åtvidaberg. ”Frågan är om vi klarar det längre”, säger Sören Sandborg, ansvarig tjänsteman.

Söker. Kommunen behöver hyra lägenheter för att klara av att ge bostäder åt nyanlända.

Söker. Kommunen behöver hyra lägenheter för att klara av att ge bostäder åt nyanlända.

Foto: Lotta Willsäter

ÅTVIDABERG2017-04-05 08:30

Under 2016 lyckades kommunen att hitta bostäder åt de nyanlända som man enligt anvisningslagen är skyldig att ta emot och ordna bostad åt.

– Vi har klarat det hittills under 2017 också, men är mycket svårare nu, säger Sören Sandborg på kommunens samhällsbyggnadsförvaltning.

Han betonar att det är en personlig uppfattning och att han grundar den på sina kontakter med hyresvärdar i Åtvidaberg.

– Många fastighetsägare har ställt upp jättebra, tillägger han och förklarar att det generellt inte är viljan som brister, utan bristen på lediga lägenheter.

Han uppger också att hyresvärdarna har sina egna köer att ta hänsyn till. I olika sammanhang har nämnts att runt 300 personer köar för hyresrätter i Åtvidaberg.

Corren har tidigare beskrivit hur bostadsbristen slår mot alla grupper; unga som vill flytta hemifrån, äldre som vill flytta från villa till lägenhet, personer som av olika anledningar vill ha mindre eller större bostad, nyanlända som saknar bostad och par som vill separera.

– Man får förstå att fastighetsägare vill ta hyresgäster ur sina egna köer också och inte bara lämna företräde åt kommunen, säger Sören Sandborg.

Ett förslag om att åtminstone kortsiktigt lösa den akuta bostadsbristen och kanske få igång en rotation på bostadsmarknaden låg på fullmäktiges bord förra veckan. Tidigare hade S+M-majoriteten i kommunstyrelsen drivit igenom förslaget om att hyra tolv mobila smålägenheter på Gruvgatan.

I fullmäktige drog kommunalrådet Elisabet Edlund (S) hastigt tillbaka frågan till kommunstyrelsen. Efteråt förklarade hon för Corren att antalet nyanlända som anvisas till Åtvidaberg minskat. Dessutom sa hon att ”det löst sig på bostadsmarknaden” och att situationen ”lättat”.

På kommunens hemsida gavs samma information: ”Kommunens tjänstemän har i samarbetet med de lokala fastighetsägarna fått in fler lägenheter de senaste veckorna ”

Sören Sandborg vill inte kommentera vad politiker uttalat eller vad som uppges på kommunens hemsida.

Han säger till Corren att läget är svårare än någonsin och att han just nu inte har ordnat bostäder åt de som ska anvisas i april- maj.

– Vi måste ta emot dem. Har vi inte lägenheter får vi söka kortsiktiga lösningar, i värsta fall hotell.

Kommunens arbetsmarknadsenhet, AME samverkar med samhällsbyggnadsförvaltningen kring de nyanlända som anvisas till kommunen. AME:s enhetschef Lotta Åkesson instämmer i Sören Sandborgs bedömning av läget.

– Det är mycket tufft att hitta lägenheter. Nu vädjar vi till alla hyresvärdar att vi behöver hjälp.

En förklaring till att det är så ont om bostäder är att en stor grupp nyanlända som bott på asylboendet på Stallet på eget initiativ sökt och fått lägenheter.

– De har varit drivna som sökt och fått lägenheter. Det är bra, men det har gjort det svårare för oss att få lägenheter åt dem som anvisas till kommunen, säger hon.

Under 2016 bosatte sig 67 nyanlända frivilligt i Åtvidaberg, utöver de 30 som anvisades till kommunen.

Lotta Åkesson säger att kommunen ringt samtliga hyresvärdar med sin vädjan om att få hyra lägenheter. Man går nu också ut med skriftlig information för att förklara kommunens ansvar för de anvisade.

Anvisningslagen

En lagstiftning från 2016 om mottagande av vissa nyanlända för bosättning genom anvisning till en kommun.

Genom lagen ska alla kommuner dela på ansvaret för att ta emot nyanlända.

Åtvidaberg tog emot 30 personer via anvisningslagen förra året.

Länstyrelserna fastställer antalet anvisningar. För 2017 har antalet för Åtvidaberg skrivits ner till 20 beroende på en rad faktorer.

Bo i Åtvidaberg

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om