Snart är nya banan klar för spel

På initiativ av några lokala eldsjälar, och i samarbete med kommunen, står snart en ny discgolfbana redo för spel i Humpaskogen.

Alexander Svensson kastar ut på en av de nybyggda utkastplatserna.

Alexander Svensson kastar ut på en av de nybyggda utkastplatserna.

Foto: Johan Nicklasson

Åtvidaberg2022-05-20 09:00

Trenden med discgolf verkar hålla i sig, såväl i riket som i kommunen. Efter den lyckade satsningen på discgolf i Grebo har nu några initiativtagare sett till att även Åtvidaberg får en bana inom en snar framtid. Alexander Svensson och Martin Gärdeman började själva spela discgolf för några år sedan och de har saknat en bana på hemmaplan.

– Det finns flera bra banor i Östergötland, exempelvis Linköping, Bjärka Säby och Grebo. Men för oss har det inneburit en del bilåkning, säger Alexander som också är ordförande i nybildade Åtvidabergs discgolfförening.

undefined
Alexander och Martin betonar att discgolf inte är någon materialsport men de tillstår samtidigt att "det är lätt att köpa på sig en del discar".

I januari 2021 kontaktade Martin Gärdeman fritidsutvecklaren Patrik Friberg på kommunen, för att diskutera möjligheterna att anlägga en bana. Patrik gillade idén och Humpaområdet valdes ut.

– Därefter ringde jag till Martin Rasch som kommer från Åtvidaberg och som är kapten för discgolflandslaget. Han skissade upp ett förslag på hur banan skulle kunna se ut, berättar Martin.

Kommunen har stått för materialkostnaden, medan arbetsinsatsen mestadels har varit ideell. AME (arbetsmarknadsenheten) har dock bidragit med en del markarbete och vissa lokal sponsorer har även hjälpt till ekonomiskt. I ett avtal framkommer att kommunen äger marken medan Åtvidabergs discgolfförening står för skötsel och underhåll.

undefined
Alexander och Martin tror att intresset för discgolf kommer att öka kraftigt när det väl finns en bana på plats.

Banan beräknas vara spelbar någon gång innan sommaren och till en början kommer det att finnas 12 hål att spela på, men Martin och Alexander hoppas på att dessa i förlängningen kan utökas till 18.

– Även om discgolf framförallt är en motionsaktivitet vore det roligt om vi i framtiden skulle kunna arrangera tävlingar, vilket kräver 18 hål, förklarar Martin.

För vem tycker ni att discgolf passar?

– Discgolf liknar ju golf, med den skillnaden att vi kastar frisbee i en korg istället för att slå en boll i ett hål. Aktiviteten passar alla och det är väldigt lätt att börja spela. För den som vill går det självfallet också att tävla. Vi tycker dock att det viktigaste är att det finns den här typen av möjlighet till spontanidrott i kommunen, menar Alexander. 

undefined
Alexander Svensson kastar ut på en av de nybyggda utkastplatserna.

Han betonar att discgolfbanan inte kommer att störa de som annars vistas i området för att motionera.

21 maj kommer Åtvidabergs discgolfförening att presentera banan och sin verksamhet på föreningsdagen på Stortorget. Den som vill veta mer innan dess kan besöka föreningens hemsida eller Facebooksida.

"Där borta ska korgen sitta."
"Där borta ska korgen sitta."
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!