Det är en uppsluppen stämning i Brukskulturs kök i Facetten. På bordet ligger flera exemplar av Åtvidabergs färska historiebok "Bergsbruk och industri, makt och idyll".
Den doftar nytryck och den tål att bläddras i.
Svante Kolsgård som är ledamot i föreningens styrelse är en av författarna till boken. Han är också upphovsman till Brukskultur Åtvidaberg och går tillbaka i tiden, till november 1997.
– Då kontaktade jag kommunen om ett Åtvidabergsprojekt.
Gjort massor1999 blev det av. Så småningom blev Åtvidabergsprojektet permanent och fick namnet Brukskultur Åtvidaberg.
Roy Andersson har varit med sedan starten. Britt Svensson, museiintendent kom in i verksamheten strax därpå.
Genom åren har Brukskultur levererat åtskilligt till Åtvidaberg.
För att nämna något: Bruks- och Facitmuseet, ekomuseum Åtvidabergs bruksbygd, utställningar, historiedagar, film, samarbete med skolorna, levande adventskalendrar i Åtvidaberg, levande tipspromenad i Mormorsgruvan, omfattande och växande arkivsamlingar, historia på nätet samt i år jubileumsteatern "Triss i kaniner", Åtvidabergsmodellen över Kopparverket och så boken.
– Vi försöker jobba som ett länsmuseum i miniatyr, säger Roy Andersson.
UppsatserUtöver publika arrangemang har Brukskultur genom sina arkiv medverkat till 130 vetenskapliga uppsatser, framförallt i historia.
– Vi har haft ett bra samarbete med Linköpings universitet och uppsatserna har vi dragit nytta av i arbetet med boken, säger Roy Andersson.
Kommunen stöttar Brukskultur med bidrag. Men de offentliga pengarna täcker inte kostnaderna.
– Vi har varit framgångsrika i att söka och få pengar från annat håll. Bland annat från Ollie och Elof Ericssons stiftelse.
ErkännandeBeskedet om att föreningen får Bengt Cnattingius-priset tas emot med glädje. Priset delas årligen ut till någon som gjort betydande insatser inom forskning eller museiverksamhet kopplat till Östergötlands historia.
– Det är ett erkännande och ett bevis på att vi gjort något bra, säger Roy Andersson.
Ett erkännande kommer också från en åtvidabergare som gläds med Brukskultur. Corren stöter ihop med Birgitta Elwing utanför Facetten:
– Brukskultur gör ett fantastiskt arbete. Så mycket idéer och arbete det krävts för att få fram allt de gjort. Boken är imponerande och är en given julklapp till våra fyra barn.
Priset delas ut på Östergötlans museum den 15 december. Då får Brukskultur också chansen att hålla föredrag.